Breaking news

Porto pakt eerste Superleague-zege in Vallelunga

Tristan Gommendy heeft FC Porto haar eerste podiumplek bezorgd. De Fransman wist in de laatste ronde publiekslieveling AS Roma nog te passeren en zo de zege te pakken. PSV-coureur Yelmer Buurman zorgde voor het tweede Nederlandse podium van de dag door derde te worden.

[img,115148,right,Doornbos wordt uitgeschakeld door Rocha]Zoals gebruikelijk was een rollende start, maar de safety car kon een halve ronde na het vrijgeven van het veld weer uitrukken. Robert Doornbos kende een prima start vanaf de zeventiende plek, maar zag zijn kansen verpest worden door een overijverige Tuka Rocha, die behalve Doornbos en zichzelf ook landgenoot Antonio Pizzonia elimineerde. Vooraan bleef Dortmund-coureur Enrico Toccacelo aan de leiding, voor een goed gestarte Andy Soucek (Atletico Madrid).

Bij de herstart pakte Soucek meteen de leiding, terwijl Franck Perera (AS Roma) naar de derde plek ging. PSV kende ook een prima herstart en won wat plaatsen. De Nederlander profiteerde verder nog van een prima pitstop en na de pitstops vond hij zichzelf dan ook terug op een tweede plek, achter Perera, die de leiding had geërfd door een straf voor Soucek en en een crash van Toccacelo. De Italiaan was iets te ijverig bij het verdedigen van zijn positie op Perera, maar raakte daardoor de Roma-bolide en crashte hard, waarbij hij bijna nog enkele marshals raakte.

[img,115156,left,Buurman derde in Italië" align=]Terwijl Perera uitliep moest Buurman Gommendy achter zich te houden. De Porto-coureur wist de Nederlander echter in een fout te dwingen en ging zo naar de tweede plaats om daarna jacht te maken op Perera. Deze wist hij in de laatste ronde te passeren, nadat de Roma-coureur een fout had gemaakt. Zo won Gommendy voor Perera en Buurman.

De vierde plek was voor Adrian Valles, die in race 1 nog negende was geworden. De Spanjaard profiteerde van een klein foutje van Olympiacos-rookie Stamatis Katsimis, die echter grote gevolgen had. Katsimis raakte Tottenham-coureur Duncan Tappy, die evenals de Griek uitviel. Alessandro Pier Guidi kon het duo niet meer ontwijken en reed ook tegen Katsimis op.

Door alle incidenten finishten er maar acht coureurs in Vallelunga en wist klassementsleider Beijing goede zaken te doen. Davide Rigon pakte de vijfde plaats, en leidt het kampioenschap nu met 59 voorsprong op PSV. Met nog slechts een raceweekend te gaan, over drie weken in Jerez, lijkt het behalen van de titel in het eerste Superleague-seizoen dan ook slechts een formaliteit.