Raceverslag

Jarno Opmeer grote winnaar van F4-weekend Zandvoort

Met twee overwinningen en een derde plaats uit drie races was KNAF Academy-pupil Jarno Opmeer (16 jaar) grootverdiener bij de tweede ronde van het SMP F4 NEZ kampioenschap op Circuit Park Zandvoort.

Janro Opmeer

Chris Schotanus

Race 3 rookie podium: Simone Cunati, Vincenzo Sospiri Racing, Richard Verschoor, Bhaitech Engineerin
Richard Verschoor
Podium: tweede Richard Verschoor; Winnaar Tuomas Tujula; derde Jarno Opmeer
Jarno Opmeer, MP Motorsport

Voor KNAF Talent First-autorensporttalent Richard Verschoor verliepen de Pinksterraces in Zandvoort minder gelukkig. De kersverse 15-jarige Red Bull-junior reed in de kwalificatie twee keer naar de poleposition, maar zag zijn snelheid met een tweede, zevende en dertiende plaats maar mager beloond. KNAF Academy-pupil Danny Kroes (16 jaar) boekte met een vierde plaats in race twee zijn beste klassering tot nu toe en nadert in pas zijn tweede raceweekend de podiumposities.

Na de overwinningen van Richard Verschoor en Jarno Opmeer tijdens de eerste ronde van het Noord-Europese zonekampioenschap (NEZ) Formule 4 in Sotsji, werd reikhalzend uitgekeken naar de tijdens de Pinksterraces op Circuit Park Zandvoort te verrijden drie races. Voor het 15-jarige KNAF Talent First-autorensporttalent Richard Verschoor was het zijn eerste optreden na zijn opname in het Red Bull Junior Team. In de kwalificatie voor race één toonden Verschoor en KNAF Academy-pupil Jarno Opmeer meteen weer hun klasse door naar de eerste en tweede startpositie te trainen.

Bij de start van de eerste race verloor Opmeer in de eerste bocht direct twee plaatsen, maar wist gedurende de race toch weer een positie te winnen om in de slipstream van de nummer twee beslag te leggen op plaats drie. Daarmee moest de 16-jarige KNAF Academy-pupil ook vanaf die plaats aan de tweede race beginnen. Als snel had Opmeer de leiding te pakken om die ondanks zware druk van de nummers twee en drie ook niet meer af te staan. De voorsprong van de Nederlander op de finishlijn bedroeg daarbij slechts 0,014 seconden. De derde en laatste race van het weekend mocht Opmeer vanaf plek twee beginnen, zag vervolgens kort voor het einde de leider voor zijn neus wegvallen en boekte daarmee in de door drie safetycar-perioden onderbroken race zijn tweede zege van de dag. “Een topdag”, was dan ook de eerste reactie van de leider in het tussenklassement. “De tweede race was best wel spannend, want de banden waren er helemaal aan. De laatste race ging door het achter de safetycar rijden eigenlijk wel erg makkelijk.”

Moeilijk weekend voor Verschoor

KTF-rijder Verschoor leidde de eerste race maar raakte bij de herstart vanachter de safetycar in de problemen, verloor de koppositie en moest zich ondanks fel aandringen tevreden stellen met plek twee. Bij de start van de tweede race wilde Verschoor zonder wielspin wegkomen, met als gevolg dat de motor afsloeg. Als 17de kon de Red Bull-piloot in het veld invoegen. Een inhaalrace bracht de jonge Nederlander naar plaats zeven. Met opnieuw een snelste kwalificatietijd mocht het KTF-talent in race drie weer van poleposition vertrekken. Een uitstekende start leverde de koppositie op en een zekere overwinning leek binnen handbereik. Omdat zijn auto bij de start niet volledig stil had gestaan, kreeg Verschoor echter een drivethrough penalty opgelegd, waardoor de glorieuze eerste plaats werd omgezet in een troosteloze 13de positie. “Een weekend om snel te vergeten. De snelheid was meer dan uitstekend, maar verder zat alles tegen”, aldus de diep teleurgestelde KTF-rijder.

In zijn tweede raceweekend lijkt Danny Kroes het gaatje naar het podium razendsnel te hebben gedicht. In de eerste race wist de KNAF Academy-pupil ondanks remproblemen op te klimmen van plaats acht naar zes. In de tweede wedstrijd wist Kroes zich opnieuw te verbeteren en reed naar een uitstekende vierde positie, zijn beste klassering tot nu toe. In de tweede kwalificatie toonde de 16-jarige Nederlander met een vijfde positie opnieuw zijn snelheid. Helaas liep de race dit keer op een teleurstelling uit. “Bij de start sloeg de motor af en lag ik laatste. Daarna ging het wel goed, totdat iemand achter de safetycar tegen mijn achterkant aan reed en ik doorschoot tegen mijn voorligger. Vervolgens reed er nog iemand tegen mijn neus en was het over”, aldus Kroes, die echter de podiumposities steeds nadrukkelijker in beeld krijgt.

Met twee overwinningen een tweede en een derde plaats scoorden de KNAF, KTF en MP Motorsport ook in de tweede ronde van het SMP F4 NEZ kampioenschap uitstekend. De volgende ronde van het SMP F4 NEZ kampioenschap wordt eveneens verreden op Circuit Park Zandvoort en wel in het weekend van 4 en 5 juni tijdens de Familie Racedagen driven by Max Verstappen.

Vorig artikel Red Bull-kans Verschoor leidt tot blijdschap in Nederlands F4-kamp