Breaking news

Na 35 jaar weer een Piquet bovenaan in Long Beach

Nelsinho Piquet heeft zaterdag de ePrix van Long Beach gewonnen. De Braziliaan reed met een helm die de kleuren van zijn vader bevatte en finishte 1,7 seconde voor Jean-Eric Vergne. Lucas di Grassi eindigde als derde, net voor de jagende Sebastien Buemi die zijn pole-position kwijtraakte en als tiende moest beginnen.

Piquet is de zesde winnaar in even zoveel Formule E-races, waarmee de serie laat zien moeilijk te domineren te zijn. De voormalig Formule 1-coureur van Renault startte door de degradatie van Buemi, die te veel energie gebruikte in de kwalificatie, als derde. Al in de eerste bocht rekende hij af met Nicolas Prost en Daniel Abt, van wie laatstgenoemde op pole-position plaatsnam. Piquet overleefde twee safety car-periodes vooraan en won. In 1980 domineerde vader Nelson het weekend in de F1 en pakte zo zijn eerste overwinning. De helm van Piquet was zaterdag een duidelijke knipoog naar die wedstrijd.

Net als zijn vader toen domineerde Piquet het grootste gedeelte van de wedstrijd. Achter diens kunststukje in de eerste bocht behield Prost de derde plaats, zelfs al werd hij geraakt door landgenoot Vergne. Verschillende coureurs misten de bocht en staken de chicane af. Sam Bird kwam er het minst goed vanaf en moest na een ronde met schade de pits opzoeken. Zoals gezegd waren er twee safety cars: thuisrijder Scott Speed veroorzaakte na vier ronden de eerste door vanaf P6 over de kerbs de muur in te crashen. Vlak na de herstart trachtte Charles Pic om Loic Duval in te halen in de hairpin, maar miste daardoor zijn rempunt. Jarno Trulli was het slachtoffer en ving hem op, wat een safety car als gevolg had.

Ook bij de tweede herstart was Piquet attent en leidde hij het veld. Abt vormde bovendien een prima buffer op plaats twee, met Vergne, Di Grassi en Buemi gefrustreerd daarachter. De Duitser viel weg van het podium doordat hij een drive through-penalty kreeg voor het gebruiken van te veel energie. Vergne en Di Grassi pakten hierdoor de laatste podiumplekken. Achter Buemi werd Bruno Senna vijfde, voor Jérôme d'Ambrosio en Antonio Felix da Costa. Kampioenschapsleider Prost raakte d'Ambrosio, kreeg straf en finishte buiten de punten. Hij is de leiding in het kampioenschap kwijt aan Di Grassi, die 75 punten heeft. Piquet heeft er 1 minder, terwijl Prost op 69 staat.