FE New York: Vergne volgt winnaar Di Grassi op als kampioen

Jean-Eric Vergne is de vierde kampioen in de geschiedenis van de Formule E. De Fransman reed zaterdag in de eerste ePrix van het weekend in New York vanuit de achterhoede naar de vijfde plaats en haalde daarmee voldoende punten binnen om de titelrace in de vierde jaargang van de innovatieve klasse in zijn voordeel te beslissen.

Jean-Eric Vergne, Techeetah

Alastair Staley / Motorsport Images

Sam Bird, de titelconcurrent van Vergne, kwam in New York niet verder dan de negende plaats. Daardoor is het verschil tussen Vergne en Bird met nog één race te gaan 31 punten, wat betekent dat eerstgenoemde niet meer te achterhalen is. Het Formule E-seizoen eindigt zondag met een tweede wedstrijd in New York, waarin maximaal 29 punten te verdienen zijn (25 voor de overwinning, 3 voor de pole-position en 1 voor de snelste raceronde).

Vergne moest nochtans vanuit de achterhoede komen. De coureur van Techeetah was eerder op de zaterdag snel onderweg in de kwalificatie. Te snel, bleek later. Vergne gebruikte te veel vermogen en om die reden werden zijn rondetijden geschrapt, zijn teamgenoot André Lotterer overkwam hetzelfde. Vergne en Lotterer moesten daardoor als laatste - respectievelijk achttiende en negentiende, want Oliver Turvey trok zich terug na in de tweede vrije training een handblessure te hebben opgelopen - starten. Bird profiteerde echter maar half van de straf van Vergne; hij kwalificeerde zich slechts op P14.

Na het doven van de rode lichten nam Vergne geen risico. Hij viel terug naar de laatste plaats, maar begon daarna alsnog aan een inhaalrace. In de zestiende ronde ging de voormalig Formule 1-coureur Bird, die zelf ook een aantal plaatsen had gewonnen, zonder enige moeite voorbij voor P10. Vergne bleef ook daarna klimmen, terwijl Bird alleen Maro Engel nog wist in te rekenen in het eerste deel van de krachtmeting.

Bij de wagenwissels in de 22ste ronde lagen Vergne en Bird in respectievelijk zevende en tiende positie, wat bij het verlaten van de pitstraat nog steeds het geval was. Omdat Nelson Piquet Jr., de eerste Formule E-kampioen ooit, daarna meteen stilviel, schoven Vergne en Bird op naar P6 en P9. De Fransman meldde zich vervolgens aan de staart van zijn teamgenoot Lotterer, die zijn collega in de 29ste omloop liet passeren voor P5. Daarmee lag Vergne op titelkoers, helemaal toen Engel Bird in de 35ste ronde weer naar P10 verwees.

Op datzelfde moment maakte Alex Lynn een harde klapper in de snelle linkerknik, waardoor er veel onderdelen op de baan kwamen te liggen en de TecPro-barrier beschadigd raakte. Een lange Safety Car-fase was het gevolg, maar met nog 2,5 minuut te gaan - het was inmiddels een getimede race van één uur plus één ronde geworden - liet de wedstrijdleiding de groene vlag zwaaien. Bird wist in de slotminuten de negende plek nog wel af te pakken van Nicolas Prost, maar omdat Vergne zijn vijfde plaats behield, was het niet voldoende om de titelrace tot zondag onbeslist te houden. Vergne voegt zich bij Piquet Jr., Sebastien Buemi en Lucas di Grassi op de erelijst van Formule E-kampioenen.

Di Grassi, de kampioen van vorig jaar, kroonde zich na 43 ronden tot winnaar van race 1 in New York. De coureur van Audi hield zijn teamgenoot Daniel Abt achter zich. Abt had in de zesde ronde de leiding overgenomen van polesitter Buemi, maar enkele omlopen na de wagenwissel zag hij zijn Braziliaanse collega passeren. De volgorde bleef daarna ongewijzigd tot en met de finish. Buemi pakte op 2,5 seconde van Di Grassi de bokaal voor P3. Om de suprematie van Audi aan te geven: op het moment dat de Safety Car naar buiten kwam na de crash van Lynn hadden Di Grassi en Abt maar liefst 21 seconden voorsprong op nummer drie Buemi.

Jerome d’Ambrosio finishte als dertiende. De Belg had zich weliswaar als vierde gekwalificeerd, maar moest bij de start uitwijken voor Mitch Evans, die bleef staan op P2. Daardoor verloor d’Ambrosio een aantal posities. In de eerste bocht kwam hij zijn Dragon-teamgenoot José Mario Lopez, die als zevende was vertrokken, tegen. De voormalig Formule 1-coureur werd verrast door een plotselinge stuurbeweging naar links van zijn Argentijnse collega, met contact tussen de twee tot gevolg. Lopez verloor daarbij zijn achtervleugel en d'Ambrosio zijn voorvleugel. Ze reden daarna een kansloze wedstrijd wat betreft de punten.

De tweede race in New York, de laatste Formule E-race van het vierde seizoen, begint zondag om 21.00 uur Nederlandse tijd. Ma Qing Hua is dan de vervanger van de geblesseerde Turvey.