Massa tweemaal op de vingers getikt na Formule E-race Riyad

Voormalig Formule 1-coureur Felipe Massa heeft na afloop van de Ad Diriyah de Riyad ePrix twee straffen gekregen voor het overtreden van Fanboost-regels. De coureur maakte zijn debuut in de elektrische klasse en kreeg tijdens de race ook al een straf.

Felipe Massa, Venturi Formula E

Foto door: Steven Tee / Motorsport Images

De Venturi-coureur eindigde op de veertiende plaats in Saudi-Arabië nadat hij tijdens de race al een drive through-penalty kreeg. In een FIA-bulletin stond geschreven dat dit kwam door een overtreding van de “Voorschriften van de batterijsoftware implementatie Formule E seizoen 5, versie 5.1”. De overtreding is ontstaan omdat, zo heeft Motorsport.combegrepen, er meer energie gegenereerd werd dan toegestaan in de reglementen.

Massa eindigde tweede in de Fanboost-competitie achter voormalig F1-coureur Stoffel Vandoorne. Lucas di Grassi, racewinnaar Antonio Felix da Costa en Daniel Abt waren de andere winnaars van de Fanboost.

Na de race werd geconstateerd dat de Braziliaan het systeem activeerde voor de reglementair vastgelegde 22ste minuut van de race, het eerste moment dat de Fanboost gebruikt mag worden, en Massa kreeg als gevolg daarvan vijf seconden tijdstraf. Later kreeg de coureur nog eens 25 seconden tijdstraf toen hij na het activeren van de Fanboost 150KJ gebruikt in plaats van de toegestane 100KJ. Als gevolg van de beide overtredingen kreeg Massa een strafpunt op zijn licentie en werd hij in de uitslag naar de zeventiende plaats gezet.

Voor duidelijk werd dat hij nog meer straf had gekregen, liet Massa in gesprek met Motorsport.comweten tevreden te zijn met zijn race. “Ik was eigenlijk met alles wat er tijdens de race gebeurde wel tevreden. Helaas maakte de drive through-penalty alles ongedaan wat ik daarvoor bereikt had. Ik ben teleurgesteld over het resultaat, maar tevreden met mijn werk tijdens de race. Het tempo was goed, de strategie klopte, dat ging allemaal prima. Helaas haalden we de finish niet op de positie waar we hadden moeten staan.”

DS Techeetah-coureurs Jean-Eric Vergne en Andre Lotterer kregen eveneens een straf voor hetzelfde vergrijp als Massa’s drive through-penalty waardoor het team een mogelijke een-twee te grabbel gooide.