F3 Red Bull Ring: Hughes wint na clash Armstrong en Shwartzman

Jake Hughes heeft de sprintrace gewonnen van de FIA Formule 3 in Oostenrijk. Lange tijd vocht hij het uit met de Prema's, een duel dat hij won toen zijn rivalen op elkaar botsten en de leider in de race een tijdstraf kreeg.

Jake Hughes, HWA RACELAB

Jerry Andre / Motorsport Images

Bij de start ging het voor een viertal coureurs al mis. Drie kwamen er niet goed weg en stonden lang stil op de grid en al in de eerste bocht spinde Trident-coureur Pedro Piquet, die vanaf de derde plek startte, toen hij de kerbs verkeerd raakte. Lirim Zendelin van Charouz Racing startte van pole op de reversed grid, maar verloor zijn positie bij de start aan Jake Hughes. Hij kon zijn plek terugpakken op het rechte stuk voor bocht drie, maar hield het niet heel lang vast. Richard Verschoor was ondertussen van de tiende naar de zesde plek geklommen. De kopgroep bestond uit Zendeli, Hughes, Armstrong, Shwartzman, Jüri Vips en Verschoor.

Tussen de Prema-mannen was vanaf het begin al een duel gaande. De twee reden geregeld naast elkaar en waren beiden niet van plan onder te doen voor de ander. Verschoor bleef verstandig afwachten achter hen, zoekend naar een gaatje om zijn weg richting het podium te vervolgen. Zendeli verremde zich vervolgens in ronde vier voor de derde bocht, waardoor de aanvallende Shwartzman buiten de baan werd gepusht. Hughes profiteerde daarvan en kon de leiding in de race overnemen.

Zendeli zakte terug naar achteren door de gevechten in de kopgroep en stond P4 in ronde zes. Het gat met Verschoor groeide daarentegen wel steeds meer, omdat hij zijn positie moest verdedigen tegen Jehan Daruvala. In ronde 8 verschalkte laatstgenoemde de Nederlander. Verschoor verremde zich bij de Bosch Kurve, de langere bocht zes die naar rechts omlaag afloopt, en verliest als kettingreactie ook zijn plek aan Leonardo Pulcini (Hitech). Dat haalde hem nog meer uit zijn ritme, want in de ronde erop maakte hij opnieuw een fout en ging hij te wijd in bocht drie, wat Vips de kans gaf hem te passeren.

In ronde dertien viel de wagen van Yifei Ye uit, wat een Virtual Safety Car veroorzaakte. Bij het hervatten van de race hadden Shwartzman, Armstrong en Hughes een grote voorsprong op de rest opgebouwd, maar ze bleven het elkaar zwaar maken. De prema’s reden voorop, maar Hughes verdween niet uit hun kielzog. Zelfs in de slotfase bleef het trio pushen en maakten de twee rijders van Prema elkaar het leven zuur door stuivertje te wisselen. Het leverde een mooi gevecht om P1 op, wat tijdelijk tot stilstand kwam door een nieuwe Virtual Safety Car.

Ditmaal waren het de mannen van de oranje Campos-bolides die een incident veroorzaakten, wat nota bene voor zowel Alex Peroni als Sebastian Fernandez Wahbeh het einde betekende. Ze maakten contact toen Peroni bij het remmen grip verloor aan de achterkant en zijn teamgenoot van de baan duwde. Op vrijwel hetzelfde moment maakte Verschoor contact met Yuki Tsonada

Verschoor krijgt tevens vijf seconden straf door een botsing met Yuki Tsunoda, die het grind in ging maar de race kon hervatten. Verschoor werd bestraft met vijf seconden bovenop zijn racetijd, wat hem uiteindelijk op de twaalfde plek zette.

Met nog een ronde te gaan was het weer groen en kon Armstrong een laatste aanval proberen in te zetten om de race te winnen. Armstrong haalde Shwartzman in, maar Shwartzman raakte de achterkant van de wagen van zijn teamgenoot door er te dicht op te blijven rijden. Het gevolg was een beschadigde voorvleugel voor Shwartzman en een lekke band voor Armstrong. Eerstgenoemde kon voor Hughes nog over de finish komen, maar de wedstrijdleiding besloot na afloop in te grijpen en hem een tijdstraf te geven. Hughes werd de lachende derde en won de race.