Terugblik: Toen Max Verstappen de Masters of Formula 3 won

De Masters of Formula 3 heeft veel racehelden het toneel gegeven om te schitteren. We blikken terug naar het jaar 2014 waarin Max Verstappen de prestigieuze wedstrijd op zijn naam schreef.

Max Verstappen
Podium: racewinnaar Max Verstappen, tweede plaats Jules Szymkowiak, derde plaats Steijn Schothorst

Al sinds 1991 wordt deze race als een heel speciale wedstrijd beschouwd. Veel grote namen hebben deze race op hun naam geschreven; denk aan David Coulthard, Jos Verstappen, Tom Coronel, Lewis Hamilton, Nico Hülkenberg, Jules Bianchi en Max Verstappen. Het evenement vond veelal plaats op Circuit Park Zandvoort, maar moest vanwege de geluidsproblematiek tweemaal naar het circuit van Zolder in België uitwijken.

Max Verstappen is de laatste Formule 1-coureur die zegevierde. Dat was in 2014 toen de Nederlander dat jaar in het Europees Formule 3-kampioenschap uitkwam.

Verstappen reed toen voor het Nederlandse Van Amersfoort Racing, maar moest voor de Masters-wedstrijd uitwijken naar Motopark, het team waar hij zijn eerste Formule 3-meters had gemaakt. De reden hiervoor was dat Verstappen pas laat aan het F3-kampioenschap deelnam en twee VAR-bolides al waren toegekend. Een derde auto was reeds op transport naar een volgende wedstrijd.

Vader Jos won 21 jaar eerder diezelfde race en Max wilde niets liever dan in zijn voetsporen treden. De druk was hoog en omdat het seizoen zo goed verliep, was er tevens al veel belangstelling uit de Formule 1. Verschillende teams zagen het talent van de Nederlander, maar op dat moment focuste hij zich eerst op zijn seizoen in de Formule 3.

Nadat de eerste kwalificatie erop zat leek Verstappen niet tevreden te zijn aangezien hij de tweede tijd liet noteren. Doordat de auto met een regenafstelling op een opdrogende baan verscheen, kon de 16-jarige er nog niet uitspringen. In de tweede kwalificatie toonde Verstappen dat hij de snelste was. Met zes tienden verschil pakte hij de pole position.

De verwachtingen waren hooggespannen of Verstappen in de voetsporen van zijn vader zou kunnen treden. Bij de start kwam hij niet geweldig weg en Sam MacLeod zette in de Tarzanbocht zijn bolide naast die van Verstappen. Jules Szymkowiak tikte echter de Brit aan waardoor MacLeod in de grindbak belandde. Verstappen reed vervolgens comfortabel aan de leiding en vervolgde zijn weg zonder zorgen naar de finish. Het sprookje kwam uit! Zou hij net als zijn vader de Formule 1 halen? Het antwoord liet niet lang op zich wachten.