Breaking news

Debuterende Delétraz domineert eerste race in Aragón

De allereerste Formule V8 3.5-race is een gemakkelijke prooi voor Louis Delétraz geworden. De 18-jarige Fortec-rijder, die tevens deel uitmaakt van de Renault Sport Academy, hield aan de streep liefst elf seconden over ten opzichte van de nummer-twee, Matthieu Vaxivière. De SMP-coureur was de ster van de openingsfase: gestart vanaf P10 wist hij acht plaatsen goed te maken binnen één ronde. Tom Dillmann (AVF) eiste de laatste podiumplek op.

Zonder de fabriekssteun van Renault ging het seizoen 2016 voor de hernoemde FV8 3.5 (met een uitgedund veld) van start op het Spaanse Motorland Aragón. Tweevoudig racewinnaar Egor Orudzhev had zich met een miniem verschil naar de polepositie getraind, maar de Rus verprutste zijn kansen binnen enkele bochten. De Arden-rijder maakte twee korte uitstapjes, waarbij de laatste zijn bolide een genadeklap gaf. Zodoende erfde Delétraz de leiding, die hij niet meer zou afstaan.

Vaxivière, de vice-kampioen van 2015, was gedurende de trainingen onzichtbaar. De 21-jarige Fransman vertrok slechts vanaf de tiende plaats, maar dankzij een dramatische start van Dillmann (gestart vanaf P3) en de chaos die daarop volgde, wist de jongeling zich snel op te werken. Dillmann viel terug naar de staart van het veld, maar wist zich gedurende de veertig volgende minuten weer naar voren te knokken.

Beitske Visser leek aanvankelijk een geweldige kans te hebben om op het podium te eindigen, maar de Drontense zag haar hoop op een bokaal uiteenspatten toen ze van achteren werd aangereden door Pietro Fittipaldi. Ondanks een spin en een ongeplande pitstop knokte de 21-jarige Teo Martin-rijdster haarzelf terug naar P9, na mooie gevechten met RP Motorsport-debutanten Vitor Baptista en Johnny Cecotto.

Achter de top-drie finishte oud-GP2-rijder René Binder als vierde, Aurélien Panis kwam als vijfde over de streep. Force India-reserve Alfonso Celis leek lange tijd op weg naar een podiumplek, maar de Mexicaan verloor in de slotfase terrein en moest het uiteindelijk met een zesde plaats doen. Roy Nissany finishte als zevende, Visser werd gesandwiched door Baptista en Cecotto. De vijftigjarige Giuseppe Cipriani eindigde met een ronde achterstand op de dertiende en laatste plaats.

Logischerwijs gaat Delétraz aan de leiding van het klassement: de Zwitser scoort de maximale 25 punten. De tweede race van het FV8 3.5-weekend is morgen (zondag): de heren en dame zien de lichten om 13:40 uur doven.