Breaking news

Webber zesde winnaar van 2012 in Monaco

Mark Webber is de zesde man in zes races die in 2012 een Formule 1-race heeft gewonnen. In de straten van Monaco weerstond de Australiër hevige druk van een trein van vijf auto's achter hem en won hij de race, voor Nico Rosberg en Fernando Alonso.

De eerste vijf races in het Formule 1-seizoen 2012 produceerden vijf winnaars van vijf verschillende teams. En voor de race waar de kwalificatie het belangrijkste is van het hele jaar, stond een nieuwe pretendent op pole-position. De gridpenalty van Michael Schumacher gaf Mark Webber de pole en dus de beste kans op een zege in het prinsdom. Maar die start he? Niet echt Webbers sterkste punt.

Niks van te merken in Monaco. De Red Bull-coureur spoot weg bij de start en gaf tweede man Nico Rosberg geen seconde het idee dat hij iets kon doen. Daarachter kneep Romain Grosjean een beter gestarte Schumacher af, waarna de Fransman nog voor de eerste bocht achterstevoren stond en kon uitstappen. Slachtoffer van de heisa die volgde was Kamui Kobayashi, die geraakt werd. Achteraan rondde Pastor Maldonado een zeer slordig optreden af met het bestijgen van de HRT van Pedro de la Rosa.

Webber vatte de koe bij de hoorns en controleerde de race eigenlijk vanaf het begin. De pitstop bracht hem niet in gevaar, het linke gedeelte kwam op tien ronden voor het einde. De regen lag constant op de loer en tegen het einde van de race begon het echt een rol te spelen. Hard regenen deed het nooit, maar de spetters waren aanwezig genoeg om de rondetijden met zes, zeven seconden te vertragen. De eerste zes coureurs, in de vorm van Webber, Rosberg, Alonso, Vettel (opgeklommen naar P4 met een slimme strategie), Hamilton en Massa reden als aan een touwtje door Monaco en het feit dat niemand ook maar een klein foutje maakte, toont aan hoe hoog de kwaliteit is van de mannen die nu vooraan rijden.

Michael Schumacher maakte dat niet meer mee. Hij moest opgeven met een kapotte motor, terwijl ook Jenson Button de finish niet zag. Hij kwam vast te zitten achter Heikki Kovalainen en spinde uiteindelijk in een poging de Fin te passeren. Vooraan hield Webber zijn hoofd koel en won hij voor de tweede keer in zijn carrière de Grand Prix van Monaco, met de concurrentie nog altijd in zijn versnellingsbak. De regen begon na de podiumceremonie écht te vallen, maar het maakt niet meer uit. Het Grand Prix-seizoen van 2012 is nu al historisch, met zes winnaars in evenzoveel races. Op naar Canada.