Hamilton pakt zegerecord met dominante overwinning

Lewis Hamilton heeft in Portugal op dominante wijze zijn 92ste overwinning in de Formule 1 behaald, waarmee de Brit nu de meest succesvolle coureur aller tijden is als het gaat om het aantal Grand Prix-zeges. Valtteri Bottas finishte 25 seconden achter zijn Mercedes-teamgenoot als tweede, Max Verstappen completeerde het podium op het circuit van Portimao, nadat hij in de openingsronde nog was teruggevallen naar de vijfde plek

Podium: Lewis Hamilton, Mercedes-AMG F1

Sam Bloxham / Motorsport Images

De eerste Portugese Grand Prix sinds 1996 kende een bijzonder vermakelijke openingsfase met dank aan een lichte regenbui. Een verrassende hoofdrol was er in de eerste ronden voor Carlos Sainz, die optimaal profiteerde van zijn start op de zachte band en van de zevende plek op de grid naar voren stormde. De McLaren-coureur haalde achtereenvolgens Max Verstappen, Lewis Hamilton en Valtteri Bottas in, waarmee hij zich opeens aan de leiding in de race terugvond. De Spanjaard hield het tempo vooraan echter niet lang vol. Na vijf ronden was het beste van zijn banden af en werd hij ingehaald door Bottas, waarna in de ronden die volgden ook Hamilton, Verstappen en Charles Leclerc hem voorbij gingen.

Bottas kreeg het bij de start aan de stok met Verstappen, maar had de tweede plek al snel weer heroverd alvorens hij later in de eerste ronde ook Hamilton voorbij stevende. Even moest hij de leiding dus aan Sainz laten, maar Bottas maakte bij het ingaan van de zesde ronde een einde aan dat sprookje. Nadat ook Hamilton langs Sainz was, reed de Brit langzaam maar zeker naar de achterkant van de Fin om hem in de twintigste ronde te passeren. Hamilton reed vervolgens snel weg bij zijn Mercedes-collega.

Verstappen, die kort na de start een aanvaring had met Sergio Perez, koerste ondertussen rond op de derde plek. De Nederlander lag na de eerste ronde achter de beide McLarens op de vijfde plaats, maar vocht zich in de ronden erna terug naar P3. Niet veel later klaagde Verstappen dat zijn linker voorband eraan was, waardoor zijn achterstand op de beide Mercedes-rijders, die op de mediums waren begonnen, snel aanzienlijk was. Het zou echter tot de 23ste ronde duren voordat de Red Bull-coureur de pits opzocht om naar de mediums te wisselen.

Na veertig ronden ging Hamilton vanaf de leiding naar binnen om naar de harde band te gaan, waarna Bottas een ronde later hetzelfde deed. Hamilton en Bottas lagen hierna weer eerste en tweede. Van een spannende strijd om de overwinning was geen sprake; Hamilton was superieur op het circuit van Portimao en reed zijn teamgenoot op grote achterstand. Dat er ook nog iets loshing aan de rechterkant van Bottas zijn Mercedes, zal de Fin niet hebben geholpen. Hamilton finishte uiteindelijk 25 seconden voor de coureur uit Nastola. Verstappen kon in de race geen bedreiging vormen voor de Mercedessen. De negenvoudig Grand Prix-winnaar reed na zijn pitstop een vrij eenzame wedstrijd en finishte negen tellen echter Bottas op de derde plaats.

Charles Leclerc deed het naar de huidige maatstaven van Ferrari uitstekend door de SF1000 naar de vierde plaats te sturen. Perez viel door de botsing met Verstappen in de openingsronde en de daarop volgende pitstop voor een lekke band terug naar de laatste plek, maar knokte zich in het restant van de wedstrijd terug naar de vijfde plaats. De Mexicaan kwam in de slotfase echter onder vuur te liggen van Pierre Gasly en zag de Fransman twee ronden voor het einde langszij komen. Daarmee was de ellende echter nog niet ten einde voor de Racing Point-rijder, die tot Driver of the Day werd verkozen, want in de laatste ronde verloor hij ook nog een plek aan Sainz. Perez eindigde zodoende dus als zesde. Renault-coureurs Esteban Ocon en Daniel Ricciardo werden achtste en negende in de Algarve. Sebastian Vettel, die zaterdag slechts vijftiende was in de kwalificatie, scoorde het laatste punt door als tiende de vlag te pakken.

Kimi Raikkonen maakte liefst tien posities goed in de woelige openingsfase en lag zesde aan het begin van de race, maar zakte daarna weer weg om uiteindelijk elfde te worden. Alexander Albon kende een moeizame middag en kwam slechts als twaalfde over de streep met zijn Red Bull. Ook Norris had een lastige race na een botsing met Lance Stroll. De Brit, die na de start nog vierde lag, strompelde als dertiende over de finish, terwijl landgenoot George Russell zijn Williams naar de veertiende plaats bracht. Stroll kreeg een tijdstraf van vijf seconden voor het incident met Norris en nog eens vijf seconden straf voor het herhaaldelijk overschrijden van de baanlimieten. De Canadees moest zijn Racing Point uiteindelijk met schade uitzetten in de pits, waarmee hij de enige uitvaller was in Portugal. Ook Daniil Kvyat liep een tijdstraf op omdat hij te vaak buiten de baan was gegaan. De Rus was negentiende en laatste.

Met zijn 92ste overwinning in de Formule 1 heeft Hamilton nu het record in handen, nadat hij het aantal zeges van Michael Schumacher twee weken geleden op de Nürburgring nog had geëvenaard. De Brit werd op het podium vergezeld door zijn race-engineer Peter Bonnington, die de beker voor de winnende constructeur in ontvangst mocht nemen namens Mercedes. De winst in Portugal brengt Hamilton ook weer een stap dichter bij dat andere record van Schumacher: de zeven wereldtitels. Hamilton gaat nu met 256 punten aan de leiding in het kampioenschap. Bottas volgt op ruime afstand met 179 punten, terwijl Verstappen derde staat met 162 punten.

Het Formule 1-seizoen 2020 gaat over een week verder met de Grand Prix van Emilia-Romagna op het circuit van Imola.