Schumacher verkozen tot meest invloedrijke F1-persoon

Zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher is in een online verkiezing verkozen tot de meest invloedrijke persoon in de Formule 1. De stemming werd ter ere van het zeventigjarig bestaan van de koningsklasse van de autosport gehouden op de officiële Formule 1-website.

Michael Schumacher, Jordan

Foto door: Rainer W. Schlegelmilch

De verkiezing werd verdeeld in vier categorieën, elk met acht geselecteerden om uit te kiezen. Het ging daarbij om coureurs, teambazen, mensen verantwoordelijk voor grote innovaties en de zogenoemde ‘game changers,’ mensen die de F1 als sport veranderd hebben. Door middel van een knock-out systeem kwam in elke categorie een winnaar naar voren, die dan weer in de halve finale stond tegen iemand uit een andere categorie.

Bij de coureurs werd er gekozen voor Rekordmeister Schumacher. De coureur uit Hürth versloeg in die groep Niki Lauda, Ayrton Senna en Juan Manuel Fangio. Schumi moest het na de overwinning in zijn eigen groep in de halve finale opnemen tegen teambaas Enzo Ferrari, van wie hij met 54 procent van de stemmen won.

‘Game changer’ Bernie Eccelstone werd in de andere halve finale verkozen boven Gordon Murray, voormalig ontwerper en technisch directeur bij Brabham en McLaren. Eccelstone won in de eerdere rondes van onder andere Ross Brawn en Hermann Tilke. In de finale tussen Ecclestone en Schumacher koos 61 procent van de stemmers voor de Duitser. Met zeven wereldtitels voor twee teams, 91 overwinningen, 68 pole-positions en vele andere prestaties op en naast de baan, is de Duitser verkozen tot meest invloedrijke persoon in de historie van de Formule 1.

Ook Lewis Hamilton en Max Verstappen waren geselecteerd. Zij moesten al in de eerste ronde het veld ruimen, ze verloren respectievelijk van Fangio en Sir Jackie Stewart.