Japanse Grand Prix te vroeg afgevlagd na probleem met lichtpaneel

De Grand Prix van Japan werd per ongeluk een ronde te vroeg afgevlagd door een foutief lichtpaneel. Zo stond Sergio Perez als negende op de uitslag, terwijl de Mexicaan in de laatste ronde nog crashte. De FIA onderzoekt de zaak.

Sergio Perez, Racing Point RP19

Foto door: Zak Mauger / Motorsport Images

De wedstrijd in Suzuka ging over 53 ronden, maar na afloop van de 52ste ronde verscheen er al een zwart-wit geblokte vlag op het daartoe bestemde lichtpaneel en werd de wedstrijd op alle tijdschermen reeds als afgevlagd verklaard.

Volgens de regels van de Formule 1 worden de resultaten van de race officieel verklaard op het moment dat er een geblokte vlag wordt getoond. Dat was in Japan dus al na 52 ronden en dus wordt de uitslag op dat moment ook meteen de einduitslag van de race, ongeacht van de gebeurtenissen in de 53ste ronde.

Alles over de Japanse Grand Prix:

De rangschikking van de topwagens wordt niet beïnvloed, maar elders in de top-tien is er wel een probleem. Zo kreeg Sergio Perez de negende plaats en bijhorende twee punten, terwijl de Mexicaan van Racing Point de finish niet haalde. In wat de laatste ronde had moeten zijn werd hij aangereden door de Toro Rosso van Pierre Gasly in de tweede bocht.

Hoe dan ook krijgt Perez, die in de muur belandde, toch nog twee punten. Nico Hülkenberg eindigt niet als negende, maar als tiende in de Renault. Lance Stroll valt buiten de top-tien. Ook onderzoek van de wedstrijdleiding naar het incident tussen Perez en Gasly leverde voor de Mexicaan geen tijdstraf op.

De FIA weet nog niet waarom het lichtpaneel een ronde te vroeg de finishvlag toonde en onderzoekt het technische euvel. Het is niet de eerste keer dan een Formule 1-wedstrijd per ongeluk te vroeg wordt afgevlagd. Dat gebeurde vorig jaar ook in de Grand Prix van Canada, toen het model Winnie Harlow twee ronden te vroeg met de vlag zwaaide.

Vorig artikel Leclerc erkent: "Ik had onderstuur voor touché met Verstappen"
Volgend artikel Horner: “Verstappen was bijna 25 procent van zijn downforce kwijt”