Breaking news

Fotospecial: Hungaroring als decor voor de 'eerste keer'

Door zijn atypische eigenschappen is de Hungaroring, sinds 1986 een vaste waarde op de F1-kalender, een circuit dat door de jaren heen voor een aantal mooie verrassingen gezorgd heeft. Vier coureurs, waarvan twee nog actief zijn, boekten in Boedapest de eerste Grand Prix-zege uit hun carrière. Vier anderen mochten in Hongarije voor het eerst, en soms ook meteen voor het laatst, naar het podium. Een overzicht.

[photo,289408,left,]

In 1993 schreef Damon Hill geschiedenis op de Hungaroring. Hij won zijn eerste Grand Prix en werd daarmee de eerste zoon van een wereldkampioen die een Formule 1-race won. Hill won overigens op bijzonder overtuigende wijze: zijn voorsprong op nummer twee Ricciardo Patrese bedroeg één minuut en elf seconden.

[photo,289413,left,]

Op deze foto gaat het niet om de man in het midden, racewinnaar Michael Schumacher. Schuin daarachter is Jos Verstappen te zien. Na de Hongaarse Grand Prix van 1994 mocht de vader van Max voor het eerst, en ook voor het laatst, naar het podium na een Formule 1-race. Hij werd derde, achter teamgenoot Schumacher en Damon Hill, omdat Martin Brundle in de laatste ronde stilviel. Overigens werd Jos Verstappen nog een keer derde in een GP, datzelfde jaar in België, maar deze klassering werd hem pas later toegewezen na een diskwalificatie van Schumacher. Fysiek op het podium stond hij dus maar één keer, alleen in Hongarije.

[photo,289410,left,]

De Hongaarse Grand Prix van 2003 was de race van Fernando Alonso. Hij won de race en werd met zijn 22 jaar en 26 dagen de jongste winnaar in de Formule 1 aller tijden. Kimi Raikkonen werd tweede namens McLaren, de huidige werkgever van Alonso. Overigens is Alonso inmiddels al lang niet meer de jongste winnaar in de Formule 1 ooit: nadat Sebastian Vettel het record in 2008 verbeterde, deed Max Verstappen daar dit jaar op 18-jarige leeftijd een schepje bovenop door de Grand Prix van Spanje te winnen.

[photo,289411,left,]

Eén van de meest memorabele Hongaarse Grands Prix aller tijden werd in 2006 verreden. Voor het eerst werd de race op de Hungaroring op een natte baan verreden en na zeventig fascinerende rondjes had Jenson Button, vanaf de veertiende startplek, de eerste zege uit zijn carrière binnen. Hij won in de Honda, voor Pedro de la Rosa. Voor de Spanjaard, halverwege het seizoen ingestapt bij McLaren als vervanger van de naar de VS vertrokken Juan Pablo Montoya, zou dit de eerste en tevens enige podiumplek uit zijn loopbaan zijn.

[photo,289412,left,]

Het zou een aardige quizvraag zijn: wie waren de nummers één en twee van de Grand Prix van Hongarije in 2008? De race leek een prooi voor Felipe Massa te zijn, maar met nog drie ronden te gaan begaf de Ferrari van de Braziliaan het. En dus kon Heikki Kovalainen in de McLaren zijn eerste en enige zege behalen, voor Timo Glock in de Toyota. Waar het voor Kovalainen zijn eerste overwinning was, mocht Glock voor het eerst naar het podium. De twee vrolijke mannen hadden op het podium gezelschap van Kimi Raikkonen.

[photo,289407,left,]

Ook vorig jaar beleefde iemand zijn 'eerste keer' in Boedapest. Bijna trad Max Verstappen in de voetsporen van zijn vader door op de Hungaroring zijn eerste podiumplek te behalen, maar hij moest genoegen nemen met P4. Op het podium stond echter toch een nieuw gezicht: Daniil Kvyat. De Rus werd tweede, achter Sebastian Vettel en voor teamgenoot Daniel Ricciardo. Dit is nog altijd het beste resultaat uit de carrière van Kvyat, al is het inmiddels niet meer zijn enige podiumplek; dit jaar werd hij derde in de Grand Prix van China.