De carrière van Lewis Hamilton voor de Formule 1

Lewis Hamilton zal nog even moeten wachten alvorens hij een gooi kan doen naar zijn zevende wereldtitel. De coureur van Mercedes zit net als de rest van de Formule 1 thuis, en zal net als de rest van het deelnemersveld staan te trappelen om weer in actie te schieten.

Lewis Hamilton, Manor Motorsport

Glenn Dunbar / Motorsport Images

Vandaag vijf jaar geleden pakte hij in Spanje zijn 75ste Grand Prix-podium, een goede aanleiding om de carrière van de Engelsman vóór de Formule 1 eens onder de loep te nemen.

1993 – 2001 Karten

Lewis Hamilton in de karts

Net als veel van zijn F1-concurrenten begon ook Hamilton zijn carrière in de karts. Als jong talentje zou hij eens tegen McLaren-chef Ron Dennis hebben gezegd: “Hey, ik ben Lewis Hamilton. Ik won het Britse kartkampioenschap en ooit rijd ik in jouw raceauto’s.” Dennis gaf hem in 1998 een contract voor het juniorprogramma van McLaren. Eind 2001 stapte Hamilton over van de karts naar het Britse Formula Renault Winter Series. Hij reed voor Manor Motorsport en werd zevende. Niet echt geweldig, maar bij Manor waren ze onder de indruk en mede daardoor mocht hij in 2002 meedoen aan het Britse kampioenschap van de Formule Renault 2.0.

2002 Formule Renault 2.0

Lewis Hamilton in de Formule Renault 2.0

Hamilton startte zijn jaar in de Britse Formule Renault met pieken en dalen. Uiteindelijk won hij voor het eerst op Thruxton, een race die hij vanaf pole startte. De tweede helft van het seizoen ging het beter met een overwinning op Brands Hatch en de eerste race op Donington Park. Hamilton eindigde het seizoen uiteindelijk op de derde plaats met drie zeges, zeven podiums en drie pole positions. Om internationale ervaring op te doen reed Hamilton in 2002 ook wat races in de Europese serie van de Formule Renault. In dat kampioenschap won hij één keer en werd hij vijfde in het eindklassement.

2003: Formule Renault & Formule 3

Lewis Hamilton, kampioen Formule Renault 2.0 (2003)

Als je derde wordt in je eerste seizoen dan is er onvermijdelijk druk om in je tweede seizoen kampioen te worden. Hamilton leek echter nauwelijks onder de indruk en domineerde het Formule Renault-kampioenschap van 2003. Van de 15 races won hij er 10 en belandde hij er in totaal 13 op het podium. Buiten Engeland ging het wat minder: in vier starts in de Europese en Duitse kampioenschappen wist hij slechts één keer het podium te bereiken.

Halverwege het jaar kreeg hij van Manor de kans om in de Formule 3 te racen. Hij kwam twee keer uit in het Britse kampioenschap, beide keren viel hij uit. Ook in de prestigieuze F3-race in Macau haalde hij de finish niet.

2004: Formule 3

Lewis Hamilton in de Formule 3 bij Manor Motorsport

De volgende stap was een volledig seizoen in de Formule 3. Hamilton was nog steeds bij Manor en hij reed in de Europese F3 Euro Series en twee klassieke F3-races: de Masters op Zandvoort en de Macau GP.

Zijn eerste half jaar was niet goed: een aanrijding, een uitbalbeurt en slechts een paar puntenfinishes waren nou niet wat Hamilton er van had verwacht. Zoals wel vaker bij de Engelsman was zijn tweede seizoenshelft beter met een overwinning op de Norisring, een handvol andere podiumplaatsen en een vijfde plaats in het klassement. Op Zandvoort werd hij zevende en in Macau viel hij uit.

2005: Formule 3 bij ASM

Lewis Hamilton als coureur van ASM

In 2005 verkaste Hamilton van Manor naar het ASM Formule 3-team. Weer reed hij het Europese seizoen en de F3 Masters op Zandvoort. Dit keer ging het van meet af aan goed: hij won 15 van de 21 races, stond in totaal 17 keer op het podium en scoorde 13 pole positions. Hij won het kampioenschap met twee vingers in de neus. Ook won hij in de Noord-Hollandse duinen de Masters tegen coureurs als Adrian Sutil, Lucas di Grassi en Paul di Resta.

2006: GP2 met ART Grand Prix

Lewis Hamilton, ART Grand Prix

De laatste trede voor de Formule 1 was indertijd de GP2, tegenwoordig de Formule 2). Hamilton tekende bij ART Grand Prix en opnieuw had hij enige tijd nodig om zich aan te passen. Hij won voor het eerst op de Nurburgring. Eerst de hoofdrace en daarna vanaf P8 ook de sprintrace. Op Silverstone herhaalde hij dat kunststukje nadat hij ook de GP2-race in Monaco had gewonnen. Op Monza pakte hij ten koste van Nelson Piquet jr. het kampioenschap. Een jaar later zou hij bij McLaren zijn debuut maken in de Formule 1.