Kwalificatieverslag

F3 Hockenheim: Ilott traint pole-position, Norris veilig op P2

Callum Ilott heeft vrijdag op Hockenheim de pole-position gepakt voor de eerste race van het finaleweekend. In een rechtstreeks duel bleef Ilott klassementsleider Lando Rossi met twee tienden van een seconde voor.

Callum Ilott, Prema Powerteam, Dallara F317 - Mercedes-Benz

FIA F3 / Suer

Prema-coureur Ilott wist in de slotseconde van de sessie de snelste tijd te rijden nadat hij eerder ook al aan de leiding in de sessie stond. Hoewel Norris in zijn laatste ronde ook verbeterde kwam hij niet aan de tijd van Ilott en zal de eerste race van het weekend vanaf P2 beginnen.

BMW-junior Joel Eriksson werd derde op zes duizendsten achterstand van Norris. Jehan Daruvala kwam tot een vierde plaats, Ferdinand Habsburg werd vijfde. Tadasuke Makino werd namens namens Hitech GP zesde voor de eerste coureur uit de stal van Van Amersfoort Racing.

Maximilian Günther, de enige die Norris in het kampioenschap nog kan bedreigen, werd twaalfde. De Prema-coureur bleef steken op een 1.32.075 waarmee hij vier tienden langzamer was dan polesitter Ilott.

Debutant Felipe Drugovich, die dit weekend een van de VAR-wagens bestuurt, kwam tot de veertiende plaats. Duits F4-kampioen Juri Vips, eveneens debutant, werd 21e en laatste op 1,6 seconden van Ilott.

Titel binnen handbereik voor Norris

McLaren-junior Norris kan zaterdag in de eerste race van het weekend de titel al in handen krijgen. Haalt de Engelse rijder twee punten, dan heeft hij voldoende voorsprong op Günther en kan hij niet meer ingehaald worden. De voorsprong bedraagt op dit moment 72 punten.

In het rookie-kampioenschap lijkt het ook zo goed als zeker dat Norris de titel binnen heeft. Hij mag geen enkel punt halen terwijl Jehan Daruvala alle drie de races dit weekend moet winnen.