EK F3 Hockenheim: Schumacher nog geen kampioen na touché

Mick Schumacher moet zijn titelfeest in het Europees Formule 3-kampioenschap uitstellen. De 19-jarige Duitser eindigde zaterdag in de eerste race van het slotweekend op Hockenheim buiten de punten na een touché met zijn teamgenoot Marcus Armstrong in de eerste ronde. Zijn titelrivaal Dan Ticktum werd vijfde, Guanyu Zhou won.

Mick Schumacher, PREMA Theodore Racing Dallara F317 - Mercedes-Benz

FIA F3 / Suer

Mick Schumacher kwam met 49 punten voorsprong op nummer twee Dan Ticktum als leider in het klassement naar Hockenheim. Voor Ticktum en in de punten eindigen was voor Schumacher voldoende geweest om zich tot kampioen in de Europese Formule 3 te kronen, aangezien er hierna nog twee races te gaan zijn en hij bij een gelijk puntenaantal sowieso boven Ticktum geklasseerd wordt omdat hij meer zeges heeft dan de Brit: acht om vier.

Na de kwalificatie voor de eerste race zag het er goed uit voor Schumacher. Hoewel hij de afgelopen wedstrijden grossierde in pole-positions en ditmaal niet verder kwam dan P7, mocht hij wel voor Ticktum plaatsnemen op de grid. Zijn titelrivaal van Motopark kwalificeerde zich als negende. Als de twee hun posities tot en met de finish zouden behouden, dan was Schumacher officieel de opvolger van Lando Norris als kampioen in de Europese Formule 3.

Het liep echter anders. Schumacher had een prima start, maar beleefde in de eerste ronde een touché. Hij maakte in bocht 7 contact met zijn teamgenoot Marcus Armstrong, die nog een mathematische kans op de titel had, en beschadigde daarbij zijn voorvleugel. Schumacher was genoodzaakt een pitstop te maken, waardoor hij terugviel naar de laatste plaats. Voor Armstrong leidde de botsing met Schumacher tot een uitvalbeurt, waardoor zijn titelhoop definitief vervlogen is.

Schumacher had wel het geluk dat hij snel naar de staart van het veld kon rijden vanwege een Safety Car-situatie. De neutralisatie was nodig na een touché tussen Alex Palou en Jehan Daruvala in de hairpin, in de openingsronde in het gevecht om P3, waarna laatstgenoemde zijn wagen in het gras moest parkeren. Palou, die als tweede was gestart maar na het doven van de rode lichten werd gepasseerd door Robert Shwartzman, kon verder.

Na vier ronden kwam de Safety Car weer naar binnen, maar deze kon een ronde later weer naar buiten. Dit nadat Fabio Scherer Ferdinand Habsburg van de baan had getikt in de Parabolica. In de tiende ronde werden de coureurs weer losgelaten, waarna Schumacher met zijn inhaalrace kon beginnen. Zijn opmars stokte uiteindelijk op P12, buiten de punten.

Ticktum finishte als vijfde en naderde Schumacher zodoende tot 39 punten. De Red Bull-junior zette Palou in de slotfase onder druk voor P4, maar hij had de pech dat de race een ronde te vroeg afgevlagd werd. De winst ging naar Guanyu Zhou. De Chinees startte op pole-position en gaf de koppositie geen moment uit handen. Shwartzman en Jüri Vips flankeerden hem op het podium.

De tweede race op Hockenheim in het slotweekend van de Europese Formule 3 is later op zaterdag vanaf 16.30 uur. Schumacher start dan naast polesitter Vips op de eerste startrij, Ticktum kwam in de tweede kwalificatie niet verder dan de vijftiende plek.