EK F3 Hungaroring: Ticktum boekt overtuigende zege

Het Europees Formule 3-kampioenschap heeft haar vierde winnaar in evenzoveel races gekregen. Dan Ticktum boekte zaterdag in de eerste wedstrijd op de Hungaroring een ruime overwinning.

Dan Ticktum, Motopark Dallara F317 - Volkswagen

FIA F3 / Suer

Alleen bij de start had Ticktum het lastig. De Red Bull-junior vertrok vanaf pole-position, maar na het doven van de rode lichten werd hij in de eerste bocht verschalkt door Marcus Armstrong. De Nieuw-Zeelandse Ferrari-junior had vanaf P5 een wereldstart en rukte op naar de kop, al kon hij daar maar kortstondig van genieten.

Bij het uitkomen van bocht 2 heroverde Ticktum de leiding, waarna hij probleemloos naar de overwinning reed. De Brit sloeg meteen een gat en verdween daarna steeds verder aan de horizon. Hij finishte met 5,2 seconde voorsprong op Ralf Aron, die zijn tweede plaats echter moest inleveren. De Estse coureur van Prema kreeg wegens een valse start een tijdstraf van vijf seconden opgelegd. Daardoor viel hij terug naar P5, achter zijn teamgenoten Guanyu Zhou, Robert Shwartzman en Mick Schumacher. Armstrong kwam in de vijfde wagen van Prema niet aan de finish.

Ticktum en Armstrong maakten in de eerste bochtencombinatie contact, waarbij laatstgenoemde een lekke band opliep. Armstrong haalde nog wel de pitstraat, waar hij naar regenbanden wisselde. Daarmee had hij geen succes en uiteindelijk zou hij de strijd staken. De wedstrijd op de Hungaroring begon op een opdrogende baan, maar vrijwel alle coureurs opteerden voor een start op slicks. Dat bleek de juiste keuze, aangezien het zonnetje scheen en het ongeveer 25 graden Celsius was. Daardoor droogde het asfalt rap op.

Jüri Vips, Enaam Ahmed, Sacha Fenestraz, Ben Hingeley en Fabio Scherer pakten de laatste punten. Alex Palou startte als tweede, maar had een dramatische start en finishte uiteindelijk als twaalfde. De tweede en derde race op de Hungaroring in het Europees Formule 3-kampioenschap zijn zondag, vanaf respectievelijk 10.25 uur en 16.10 uur.

Vorig artikel EK F3 Pau: Zhou overleeft meerdere herstarts en wint eerste race
Volgend artikel EK F3 Hungaroring: Ahmed zegeviert ook in race 3