Raceverslag

EK F3 Red Bull Ring: Schumacher slaat nieuwe slag, Ticktum crasht

En dat is vijf. Mick Schumacher schreef zondag de tweede race in de Europese Formule 3 op de Red Bull Ring op zijn naam en boekte daarmee zijn vijfde opeenvolgende overwinning. De 19-jarige Duitser verstevigde zodoende zijn koppositie in het klassement.

Mick Schumacher, PREMA Theodore Racing Dallara F317 - Mercedes-Benz

FIA F3 / Suer

Dan Ticktum, de titelrivaal van Schumacher, viel uit. Daardoor is het verschil tussen de nummers één en twee van het klassement nu 43 punten: 311 om 268 punten. Schumacher greep zaterdag de leiding op de ranglijst met een zege in race 1 op de Red Bull Ring. Ook in die wedstrijd stelde Ticktum teleur; hij werd slechts achtste.

Schumacher startte de tweede race in Oostenrijk, voor de vierde keer op rij, vanaf pole-position. De Prema-coureur kwam na het doven van de rode lichten uitstekend van zijn plek en had in de run naar de eerste bocht amper serieuze bedreiging. De als tweede gestarte Marcus Armstrong kon niets anders dan aansluiten op P2.

Bij het ingaan van de zesde ronde werd Schumacher nogmaals op de proef gesteld, ditmaal met een herstart. In de eerste ronde waren Sebastian Fernandez en Keyvan Andres Soori met elkaar in botsing gekomen, wat tot een Safety Car-situatie leidde. Bij de herstart kwam Schumacher opnieuw niet in de problemen, waarna hij een gaatje naar de rest van het veld trok.

In de achttiende ronde had Schumacher een marge van 1,8 seconde naar Armstrong, maar die zag hij als gevolg van een nieuwe neutralisatie weer vervliegen. Ditmaal was een touché tussen Artem Petrov en Alex Palou aanleiding voor het feit dat de Safety Car nogmaals naar buiten moest. Na twee ronden werden de jonge coureurs weer losgelaten, waarna Schumacher opnieuw gevlogen was.

Ticktum had ondertussen heel andere zorgen. Voor de Red Bull-junior zat er in de kwalificatie niet meer in dan een achtste positie. Bij de start won hij één plek, maar die verloor hij bij de eerste herstart weer aan Ralf Aron. Ticktum leek zich te moeten schikken met P8, maar na de tweede herstart werd zijn pijn nog heviger.

Sacha Fenestraz (links), Ticktum (midden) en Jehan Daruvala (rechts) gingen met nog een paar minuten op de klok driedik over het rechte stuk tussen bocht 3 en bocht 4. Daarbij toucheerden Fenestraz en Ticktum elkaar, waardoor eerstgenoemde spinde en Ticktum en Daruvala meenam. Voor alle drie de rijders was het einde wedstrijd. De crash leidde er tevens toe dat de race achter de Safety Car finishte.

Schumacher won voor Armstrong, Robert Shwartzman, Juri Vips en Aron. Jonathan Aberdein finishte als zesde, gevolgd door Fabio Scherer, Ferdinand Habsburg en Guanyu Zhou. Van Amersfoort Racing-dame Sophia Flörsch reed in de chaos naar P10 en pakte zodoende haar eerste punt in het Europees Formule 3-kampioenschap.

De derde en laatste race in de Europese Formule 3 op de Red Bull Ring begint zondag om 16.00 uur. Schumacher staat dan opnieuw op pole-position, Ticktum moet vanaf P7 komen.

Vorig artikel EK F3 Red Bull Ring: Schumacher slaat dubbelslag met nieuwe zege
Volgend artikel EK F3 Red Bull Ring: Shwartzman stopt zegereeks van Schumacher