24 uur Nürburgring: Nederlanders domineren kwalificatierace

Yelmer Buurman heeft zondag de kwalificatierace voor de 24 uur van de Nürburgring-Nordschleife winnend afgesloten. De Nederlandse toppers uit de GT-racerij deden goede zaken, Nick Catsburg eindigde op een tweede plaats.

#15 AMG Team Black Falcon Mercedes-AMG GT3: Yelmer Buurman, Thomas Jäger, Jan Seyffarth, Luca Stolz

Jan Brucke/VLN

#99 Rowe Racing BMW M6 GT3: Martin Tomczyk, Nicky Catsburg
#705 Scuderia Cameron Glickenhaus Manifattura Automobili Torino SCG003c: Thomas Mutsch, Franck Mailleux, Andreas Simonsen, Jeff Westphal
#5 Mercedes-AMG Team Black Falcon Mercedes-AMG GT3: Yelmer Buurman, Thomas Jäger, Jan Seyffarth
#31 Frikadelli Racing Team Porsche 991 GT3R: Marco Seefried, Laser Felipe Fernández, Matt Campbell
#7 Aston Martin Racing Aston Martin Vantage GT3: Maxime Martin, Marco Sorenson, Nicki Thiim, Darren Turner
#37 Audi Sport Team WRT Audi R8 LMS: Robin Frijns
#912 Manthey Racing Porsche 991 GT3-R: Richard Lietz, Fred Makowiecki

De kwalificatierace geldt als generale repetitie voor de grote race die volgende maand wordt verreden. Robin Frijns mocht vanaf pole-position vertrekken op het halfnatte circuit en na vijf uur zag het er zeer positief uit voor de Limburgse Audi-coureur. Frijns, die de auto deelde met DTM-collega René Rast, ging lang aan de leiding maar slaagde er in de laatste stint niet in die positie vast te houden. Na de laatste reeks pitstops viel Frijns terug naar een derde plaats en werd in de laatste ronde nog ingehaald door een aantal andere deelnemers.

Aan de kop van het veld gingen twee andere Nederlanders elkaar te lijf. Buurman en Catsburg begonnen binnen slechts een halve seconde van elkaar aan de laatste ronde op de 25 kilometer lange omloop. Buurman, die de auto deelde met Thomas Jäger en Jan Seyffarth, zou de leidende positie in die laatste ronde niet meer afgeven en hield een marge van 2.5 seconden over ten opzichte van Catsburg. De fabrieksrijder van BMW nam genoegen met de tweede plaats en pakte zodoende een goed resultaat met het oog op de 24 uursrace over een maand. Catsburg deelde de #99 met Martin Tomczyk en kwam eveneens uit in de #98 BMW van ROWE Racing. Met die auto haalde hij de finish niet.

De vierde plaats in de race was er voor Jeff Westphal in de Glickenhaus, Nicki Thiim werd vijfde voor Aston Martin. Hij haalde Frijns in de laatste sector van de laatste ronde nog in en verwees de Nederlander daarmee naar de zesde plaats. Porsche gaf verder kleur aan de top-tien met Romain Dumas aan het stuur in de laatste stint. De #912 Porsche deed lange tijd mee om de prijzen, maar moest in het laatste uur afstand doen van het podium vanwege een stop-and-go-penalty. Luca Metzger werd in de tweede Black Falcon Mercedes achtste. De Land Motorsport Audi, vorig jaar eindwinnaar in de 24 uur van de Nürburgring, van Mike Rockenfeller, Marcel Fässler en Stefan Mücke eindigde negende. Black Falcon completeerde de top-tien met de #6 Mercedes. Stef Dusseldorp kwam net buiten de top-tien aan de finish maar heeft wel een plek in de Top 30-shootout binnen.

In totaal hebben de eerste vijftien finishers van de kwalificatierace reeds een plek in de Top 30-shootout veiliggesteld. Die is bedoeld om de startgrid definitief te vormen en wordt gehouden aan de vooravond van de race. De 24 uur van de Nürburgring wordt in het weekend van 10 tot 13 mei verreden.

Vorig artikel Frijns: “Hadden finish bij groene vlag niet gehaald”
Volgend artikel Preview 24 uur Nürburgring: veel kanshebbers uit de Lage Landen