Special feature

Profiel: Marco Wittmann: als DTM-leider naar Zandvoort

Marco Wittmann komt dit weekend als DTM-klassementsleider in actie op Circuit Park Zandvoort. Maar wie is hij en wat heeft de 26-jarige coureur allemaal bereikt?

Marco Wittmann, BMW Team RMG BMW M4 DTM

Foto door: BMW AG

Marco Wittmann is een Duitse autocoureur die momenteel in de DTM uitkomt voor het BMW-team RMG. Dankzij zeven puntenfinishes inclusief een overwinning staat hij momenteel bovenaan het kampioenschap.

Wittmann werd op 24 november 1989 geboren in Fürth en begon zijn carrière net als zoveel andere coureurs met karten. Wittmann was tot 2007 actief in de kartsport waarna hij de overstap maakte naar de Duitse Formule BMW. Hij kwam uit voor het team van Josef Kaufmann Racing en al in zijn tweede race behaalde hij op Oschersleben zijn eerste overwinning. Op de Nürburgring pakte hij zijn tweede overwinning en zodoende werd de vijfde plaats in het kampioenschap veiliggesteld.

Marco Wittmann, Josef Kaufmann Racing

In 2008 reed Wittmann opnieuw in de Formule BMW met Josef Kaufmann Racing, maar dan in het Europese kampioenschap. Hij won een keer op Spa-Francorchamps en werd dat seizoen tweede in het klassement. Esteban Gutiérrez won de titel en verzamelde 26 punten meer dan de Duitser.

Een jaar later vertrok Wittmann naar de Formule 3 Euroseries waarin hij ging rijden voor Mücke Motorsport. Hij wist alleen in het laatste raceweekend punten te pakken op de Hockenheimring met een zevende en vierde plaats. Hij werd zestiende dat seizoen. Ook kwam hij uit in de Masters of Formula 3 waarin hij de 26e plaats behaalde.

Marco Wittmann, Signature Dallara F308 Volkswagen

Foto door: Satoshi Noma

In 2010 reed Wittmann wederom in de Formule 3 Euroseries, echter dit keer voor het team van Signature. Hij won gelijk de eerste race op de Hockenheimring en behaalde dat zijn seizoen in totaal tien podiumplaatsen. Wittmann werd uiteindelijk tweede in het kampioenschap. Daarnaast kwam hij ook in actie tijdens de Masters of Formula 3 op Zandvoort waarin hij als derde over de streep kwam. Bij de GP van Macau werd hij vierde.

In 2011 begon Wittmann aan zijn derde en laatste seizoen in de Formule 3 Euroseries. Hij werd met vijf overwinningen tweede in het kampioenschap dat gewonnen werd door Roberto Merhi. Ook reed hij dat jaar in de Formule 3 International Trophy waarin hij eveneens tweede werd.

Marco Wittmann, BMW Team MTEK BMW M3 DTM

Foto door: Daniel James Smith

In 2012 vond Wittmann geen stoeltje, maar in het daaropvolgende jaar bemachtigde hij een plekje bij BMW Team MTEK in de DTM. Zijn debuutjaar kende enkele hoogtepunten door onder andere in zijn tweede race als vierde te eindigen. Op de Red Bull Ring behaalde hij zelfs een podiumplaats. Na enkele minder goede wedstrijden kwam hij op Zandvoort als vijfde over de streep. Uiteindelijk eindigde hij als achtste in het kampioenschap.

In 2014 wist hij met vier overwinningen de titel in de DTM te pakken. Dat seizoen reed Wittmann voor BMW Team RMG. Hij won races op de Hockenheimring, Hungaroring, op de Red Bull Ring en op de Nürburgring.

Vorig jaar werd er tijdens een weekend twee races verreden, namelijk een op de zaterdag en een op de zondag. Echter wist Wittmann dat seizoen maar een keer te winnen en dat was de eerste race van het weekend op Zandvoort. Pascal Wehrlein won het kampioenschap met maar twee overwinningen; een bewijs dat het kampioenschap zeer competitief was.

Podium: Marco Wittmann, BMW Team RMG, BMW M4 DTM met champagne

Foto door: Alexander Trienitz

Het seizoen 2016 begon niet ideaal voor Wittmann met een slechte eerste race op de Hockenheimring, waar hij als zestiende eindigde. De tweede race had een betere afloop dan de eerste met een achtste plaats. Op de Red Bull Ring behaalde hij vervolgens zijn eerste en tot nu toe enige overwinning van het seizoen. Op de zondag eindigde hij als zevende. In de afgelopen twee raceweekenden scoorde hij twee vierde en zesde plaatsen en zodoende kwam hij uit op een voorlopig puntentotaal van 75.

Op 15-17 juli staat Zandvoort op het programma. Wittmann heeft hier in het verleden prachtig weten te scoren, dus de verwachtingen zijn erg hoog. De Duitser heeft de kans om hier zijn voorsprong uit te bouwen. Edoardo Mortara is echter maar twee punten verwijderd van de Duitser dus zou een overwinning meer dan welkom zijn.