DTM Hockenheim: Rast wint na inhaalrace, Frijns derde

René Rast is op schitterende wijze winnaar geworden van de tweede race van het DTM-weekend op Hockenheim. De Audi-coureur startte zondag als zestiende, maar kwam na een tweestopstrategie als eerste onder de vlag door. Zijn merkgenoot Robin Frijns werd knap derde.

René Rast, Audi Sport Team Rosberg, Audi RS 5 DTM

Foto door: Audi Communications Motorsport

De tweede race op de Hockenheimring, waar het in tegenstelling tot zaterdag droog was, begon nog vrij rustig. Philipp Eng, die eerder op de dag met een indrukwekkende ronde de pole-position had veroverd, verdedigde bij de start met succes de koppositie. Daarachter sloten Nico Müller en Timo Glock aan op respectievelijk P2 en P3.

Waar Frijns zaterdag een raketstart maakte door van P5 op te rukken naar P2, daar kwam hij in het tweede bedrijf beduidend minder goed van zijn plek. De Nederlander had zich als derde gekwalificeerd, maar lag na de eerste ronde slechts zevende. Ook Marco Wittmann, de winnaar van de natte race op zaterdag, had geen beste start. De BMW-coureur mocht zich op P2 oplijnen, maar verloor na het doven van de rode lichten twee posities.

De ronden daarna verliepen redelijk tam, maar in de zesde omloop vond een - achteraf - belangrijk moment plaats. Loïc Duval belandde in het stadiongedeelte in de grindbak met zijn Audi en veroorzaakte daarmee een Safety Car-situatie. Paul di Resta en Rast reageerden alert door meteen een pitstop te maken. Het setje banden dat ze meekregen was niet goed genoeg om de 37 ronden tellende race - één ronde meer dan gepland vanwege de neutralisatie - mee te voltooien. Maar omdat ze later in de wedstrijd nogmaals van nieuw rubber voorzien zouden worden, konden Di Resta en Rast wel pushen op dit setje en snelle rondetijden rijden.

Na 22 ronden, toen alle rijders hun verplichte pitstop hadden gemaakt, voerden Di Resta en Rast het veld aan. Ze waren als respectievelijk vijftiende en zestiende begonnen, maar reden op hun verse rubber na de Safety Car-situatie tal van coureurs voorbij. De race pace van de Aston Martin van Di Resta bleek ondanks de tweestopper nog niet goed genoeg om mee te doen voor het podium. Desondanks stuurde de Brit zijn Aston Martin Vantage wel als zevende over de finish, een uitstekend resultaat in het debuutweekend van het Britse sportwagenmerk.

Rast kon met zijn Audi RS5 Turbo en tweestopstrategie wel constant snelle rondetijden rijden, waarmee hij zich tot winnaar op Hockenheim kroonde. Müller finishte op 11,9 seconde als tweede, met Frijns aan zijn staart op P3. Daarmee werd het een 1-2-3’tje voor Audi. Frijns had na zijn slechte start wel een geweldige race pace, waarmee hij zich opwerkte tot de eerste plaats voordat hij in de 22ste ronde zijn pitstop maakte en daarmee de koppositie afstond aan Di Resta (die even later voor de tweede keer binnen zou komen voor nieuwe banden).

Frijns had geen perfecte pitstop, waardoor hij kostbare seconden verloor en weer als nummer acht de baan op kwam. Maar door Wittmann, Bruno Spengler en Eng stuk voor stuk te passeren, en de pitstops van Di Resta en Jamie Green, knokte de Limburger zich terug tot P3. Daarna liep Frijns rap in op Müller, maar de wedstrijd was nét tekort om óók hem in te kunnen halen. Aan de streep was het verschil tussen Müller en Frijns 0,2 seconde.

Eng werd vierde, voor Spengler, Glock en Di Resta. Wittmann werd mede door een spin in de hairpin achtste, maar behoudt wel de leiding in het klassement. Hij heeft 34 punten, drie stuks meer dan de nieuwe nummer twee Frijns. De laatste punten gingen naar Green en Joel Eriksson.

DTM 2019, Hockenheim: uitslag tweede race