DTM Hockenheim: Wittmann wint, Frijns pakt podium met P3

Marco Wittmann heeft de eerste race van het nieuwe DTM-seizoen op zijn naam geschreven. De BMW-coureur stond zaterdag op een opdrogend Hockenheim lange tijd onder druk van René Rast, maar laatstgenoemde viel uit met een technisch probleem. Robin Frijns eindigde als derde.

Wittmann had eerder op de dag, in de kwalificatie die eveneens op een opdrogende baan werd verreden, de pole-position veroverd. De DTM-kampioen van 2014 en 2016 behield bij de start van de race de koppositie en stond deze ook niet meer af in de 34 ronden tellende wedstrijd - oorspronkelijk zouden er 36 ronden worden afgelegd, maar de coureurs kregen twee extra formatieronden zodat ze beter konden wennen aan de listige omstandigheden.

Achter Wittmann maakte Frijns veel indruk na het doven van de rode lichten. De Nederlander had zich als vijfde gekwalificeerd, maar kwam uitstekend van zijn plek en rukte ten koste van Rast, Paul di Resta en Mike Rockenfeller op tot P2. Frijns slaagde er echter niet in die positie vast te houden. In de derde ronde ging hij wijd in de hairpin, waarvan Rockenfeller profiteerde en P2 afpakte. Een ronde later zag Frijns ook Rast passeren voor P3.

Frijns kon daarna geen vuist maken ten opzichte van de top-drie en reed rondenlang een eenzame race op P4. Toch mocht de Audi-coureur na afloop een bokaal ophalen. Frijns finishte als derde omdat merkgenoot Rast in de 28ste ronde zijn wagen in het stadiongedeelte moest parkeren met een technisch probleem. Rast lag op dat moment op P2, nadat hij Rockenfeller in de twaalfde ronde had ingerekend in de run naar de hairpin. Rast was in delen van de race de snelste coureur op de baan en dichtte het gaatje naar leider Wittmann, maar kwam hem niet voorbij.

Door het wegvallen van Rast werd voor Wittmann de rode loper naar de winst uitgerold. De BMW-coureur kwam met 13,7 seconde voorsprong op nummer twee Rockenfeller over de streep. Frijns finishte op ruim 34 seconden van de winnaar als derde. 2,7 seconde achter de Limburger kwam Timo Glock als vierde over de finish. Glock reed een sterke race, nadat hij bij de start nog in de rondte was getikt door Rast - een incident dat de stewards onbestraft lieten.

Glock dichtte een gat van bijna twintig seconden naar Frijns en kwam na hun pitstop in de slotfase van de race pal voor de Nederlander weer de baan op. Omdat Frijns echter een ronde eerder dan Glock nieuwe regenbanden was komen halen, kon eerstgenoemde de Duitser eenvoudig terugpakken en de derde plek veiligstellen. Loïc Duval werd vijfde, voor debutant Sheldon van der Linde en Bruno Spengler. De laatste punten gingen naar Nico Müller, Daniel Juncadella en debutant Pietro Fittipaldi.

Jonathan Aberdein, de teamgenoot van Fittipaldi bij WRT Audi, waagde in de 22ste ronde als eerste en enige coureur de gok om naar slicks te wisselen. De baan was echter nog lang niet droog genoeg, waardoor hij op ruime achterstand vijftiende en laatste werd. Naast Rast vielen ook Paul di Resta, die zich als derde had gekwalificeerd, en Ferdinand Habsburg uit met een technisch probleem.

DTM 2019, Hockenheim: uitslag eerste race