Etappeverslag

Toby Price wint Dakar Rally 2019, drama voor Quintanilla in laatste etappe

Toby Price heeft met een gebroken pols de overwinning gepakt in de 2019-editie van de Dakar Rally. De Australiër toonde zich de meest constante van de KTM-rijders en sloot de rally af met een dominante dagzege in de laatste etappe.

Bekijk: Dakar Rally: Hoogtepunten dag 10 - Motoren

Ook in de laatste etappe van de Dakar Rally speelde zich nog drama af voor een van de deelnemers. Pablo Quintanilla had voorafgaand aan de etappe een achterstand van slechts 62 seconden op klassementsleider Price en ging vanaf de start vol in de aanval. Na tien kilometer ging het echter mis voor de Chileen. Hij kwam ten val en bezeerde daarbij zijn voet. De achterstand van Quintanilla bedroeg bij het eerste meetpunt al ruim acht minuten waarna hij op elf minuten achterstand het tweede meetpunt bereikte. Daarmee was ook de tweede plaats weg voor de Husqvarna-rijder. Uiteindelijk kwam hij met een achterstand van 19.44 minuten aan de finish op de 23ste plaats en werd zodoende vierde in de eindstand.

Price had daardoor de eindzege al binnen, maar de KTM-coureur bleef pushen tijdens de laatste 112 kilometer van de Dakar Rally. De coureur noteerde de tweede tijd bij WP2, maar sloeg vervolgens een gat naar de concurrentie en kwam als snelste aan de finish. Het was voor Price de tweede eindoverwinning in de Dakar Rally nadat hij zijn eerste in 2016 won. Voor het Oostenrijkse merk was het bovendien de achttiende achtereenvolgende overwinning.

Matthias Walkner werd derde achter Jose Ignacio Cornejo en pakte de tweede plaats in het klassement. Davide Megre werd vierde tijdens de tiende etappe, Sam Sunderland werd vijfde. De Brit werd bovendien nog derde in het klassement nadat zijn straftijd uit de achtste etappe teruggedraaid werd. Waterdrager Luciano Benavides eindigde zijn proef op de zesde plaats voor Kevin Benavides, Andrew Short en Xavier de Soultrait. Daniel Nosiglia Jager sloot zijn dag af op een tiende plaats.

Spierings beste Nederlander, Straver wint kistklassement

Acht Nederlandse motorrijders haalden de finish in de Dakar Rally. Paul Spierings werd op een 26ste plaats de beste in het klassement. Edwin Straver eindigde op de 29ste plaats en werd bovendien de winnaar in het kistklassement, het kampioenschap voor rijders die de Dakar rijden zonder assistentie. Mirjam Pol bereikte de finish op de 48ste plaats in het klassement en werd de tweede dame achter Laia Sanz. Kistrijder Sjors van Heertum bracht zijn machine op de 51ste plaats aan de finish.

Op de 55ste plaats eindigde Herwin Hopmans, die na een uitvalbeurt in 2005 de Dakar wel volbracht in zijn tweede poging. Marcel Snijders scheurde zijn kruisbanden halverwege de rally, maar haalde desondanks de finish. Snijders werd 62ste in het klassement. Guillaume Martens heeft in zijn derde poging de finish ook bereikt als 67ste. De 58-jarige debutant Martien Jimmink was de ‘langzaamste’ Nederlander, maar dat kwam vooral door de enorme straftijd die hij kreeg door het missen van een aantal waypoints. Jimmink kreeg meer dan 17 uur straftijd en werd daardoor 71ste.

Quads: Negende dagzege en eindwinst voor ongenaakbare Cavigliasso

Vanaf het eerste moment heeft Nicolas Cavigliasso de Dakar Rally bij de quads gedomineerd. Op een etappe na won de Argentijn ze allemaal en bovendien maakte hij geen enkele fout. Aan de finish had hij een voorsprong van bijna twee uur op landgenoot Jeremias Gonzalez Ferioli. Gustavo Gallego maakte de top-drie compleet op meer dan twee uur achterstand. Alexandre Giroud was de beste Europeaan op de vierde plaats, de Fransman had een achterstand van meer dan vier uur. In totaal haalden 15 van de 26 gestarte deelnemers de finish.

#240 Drag'On Rally Team: Nicolas Cavigliasso

Photo by: Magnus Torquato

Vorig artikel Frustratie neemt de overhand bij De Rooy: “Motor werd erg heet”