Etappeverslag

Kamaz bezet volledige podium bij de trucks in Dakar 2021

De Russische Kamaz-formatie heeft de Dakar Rally in 2021 zeer succesvol afgesloten. Het merk bezet met drie trucks het eindpodium in Jeddah. Dmitry Sotnikov domineerde vrijwel de gehele rally en was de sterkste individuele coureur.

Sotnikov heeft zijn achtste Dakar tot een goed einde weten te brengen. Tot nu toe kwam hij niet verder dan de tweede plaats (2017 en 2019), maar dit jaar stond er absoluut geen maat op de man uit Naberezjnye Tsjelny. Na een redelijke proloog haalde Sotnikov in de eerste twee dagen ongenadig hard uit. Hij scoorde twee overwinningen en bouwde direct een voorsprong op, die hij in het vervolg van de rally niet meer af zou geven. Uiteindelijk won Sotnikov vijf etappes, maar eindigde hij anderzijds ook geen enkele etappe buiten de top-vier.

Met een voorsprong van meer dan veertig minuten haalde hij de eindstreep in Jeddah. Dat deed hij voor Anton Shibalov en Airat Mardeev, de beide teamgenoten. De vierde plaats was voor Martin Macik, die op de valreep nog zijn derde etappezege pakte. Hij was de snelste in de 200 kilometer lange rit naar Jeddah. Macik werd vierde en kende eigenlijk maar één slechte dag waardoor hij in het klassement niets meer kon doen tegen Kamaz. Ales Loprais had bovendien nog behoorlijk wat pech in de laatste etappes, ook daardoor kon Macik nog vierde worden.

Achter Loprais werd Aliaksei Vishneuski zesde voor Andrey Karginov, de winnaar van vorig jaar. Karginov werd in de eerste week meermaals geplaagd door technische problemen en kon de eindzege daardoor al vroeg vergeten. Wel speelde hij op bepaalde momenten een belangrijke rol voor Kamaz, dat zo nu en dan met handig teamspel wat marge naar de concurrentie wist te creëren.

Martin van den Brink kwam in de afsluitende rit als negende aan de finish en was wederom de beste Nederlander. In het klassement eindigde op de achtste plaats. Dat was het maximaal haalbare voor de coureur uit Harskamp, die het de laatste dagen iets rustiger aan moest doen door fysieke klachten bij navigator Wouter de Graaff. Voor Van den Brink is de achtste plaats het beste resultaat in zijn carrière. Tot nu toe was de elfde plaats in 2011 de sterkste uitslag.

Pascal de Baar maakte de top-tien in de etappe compleet, hij eindigde op de elfde plaats in het klassement. William de Groot bereikte de finish vrijdag op de twaalfde plaats. De fruithandelaar is in het klassement op de veertiende plaats geëindigd. Mitchel van den Brink scoorde een zestiende plek op ruim 44 uur van winnaar Sotnikov. De zoon van Martin van den Brink haalde wel de finish in zijn debuutrally als coureur.

William van Groningen kwam ook aan de finish, maar zijn klassering telt niet mee. Hij deed mee in het Experience-klassement.