Etappeverslag

Dakar 2019: Sunderland helpt gecrashte coureur en wint vijfde etappe

Xavier de Soultrait was aan de finish de snelste in de vijfde etappe van de Dakar Rally, maar Sam Sunderland kreeg tien minuten van zijn verloren tijd van de wedstrijdleiding en tekende zo voor zijn eerste succes deze Dakar. De Britse KTM-rijder was gestopt bij een gecrashte coureur om assistentie te verlenen.

Bekijk: Dakar Rally: Hoogtepunten dag 5 - Motoren en Quads

Sunderland was als een van de eerste coureurs ter plaatse bij de gecrashte Paulo Goncalves. De Portugees kwam na 155 van de 345 kilometer ten val en liep daarbij een lichte hoofdblessure op, net als een vermoedelijk breuk in zijn hand. Sunderland kwam samen met Honda-rijder Jose Ignacio Cornejo aan en zijn stonden tien minuten stil tot de medische dienst gearriveerd was. Goncalves werd per helikopter afgevoerd waarna Sunderland zijn weg kon vervolgen. Aan de finish had Sunderland een achterstand van 7.29 minuten op De Soultrait en de wedstrijdleiding oordeelde kort na de finish dat hij tijd terug moest krijgen.

De zege ging op die manier toch aan de neus van De Soultrait voorbij, hij was 3:23 langzamer dan Sunderland. Matthias Walkner reed naar een knappe derde plaats nadat hij met een pijnlijke enkel moest rijden vanwege een harde landing in de slotfase van de vierde etappe. Lorenzo Santolino boekte zijn beste resultaat van de rally met een vierde plaats. Adrien van Beveren werd vijfde voor Andrew Short van Husqvarna. Luciano Benavides, de jongere broer van Honda-rijder Kevin Benavides, werd knap zevende voor Stefan Svitko en Toby Price. De Australiër gaf 5.45 minuten prijs op Sunderland. Skyler Howes was de verrassing van de dag op de tiende plaats.

Klassementsleider Ricky Brabec moest in de eerste startgroep van tien rijders vertrekken en dat bleek niet direct een voordeel. De Amerikaan verloor aan het begin van de proef een minuutje en liep meer averij op in de duinen aan het eind van de proef. De coureur kwam uiteindelijk op 6.46 minuten van Sunderland aan de finish.

Zie ook:

De grote man bij Husqvarna, Pablo Quintanilla, leek lange tijd met de overwinning aan de haal te gaan. De Chileen mocht na een mindere dag in de tweede groep van tien rijders starten en ging bij de zes digitale doorkomsten aan de leiding. Pas in de slotfase van de etappe ging het fout voor de Chileen die vermoedelijk een navigatiefout heeft gemaakt. De coureur verloor daardoor nog eens 7.19 minuten ten opzichte van De Soultrait, maar beperkte de schade ten opzichte van Brabec.

In het klassement staat Brabec nog altijd aan de leiding met een voorsprong van minder dan een minuut op Sunderland. Pablo Quintanilla staat vierde op 3.21 minuten.

Pittens uit de wedstrijd na valpartij

De eerste Nederlandse uitvaller bij de motoren moest tevens tijdens de vijfde etappe genoteerd worden. Debutant Wesley Pittens crashte tussen het eerste en het tweede tussenpunt en daarbij raakte de Yamaha zwaar beschadigd. Ondanks inspanning was het voor Pittens niet mogelijk zijn machine nog aan te praat te krijgen. Daarmee komt het avontuur van de Brabander tot een vroegtijdig eind. Pittens was voorafgaand aan de vijfde etappe de beste Nederlander in het klassement op de 39ste plaats.

Paul Spierings kwam als beste Nederlander op de 38ste plaats aan de finish in de vijfde etappe. Hij bereikte de rustdag met een achterstand van 54 minuten ten opzichte van Sunderland.

Quads: De vierde voor Cavigliasso

Bij de vierwielers tekende Nicolas Cavigliasso voor zijn vierde zege deze race. Opnieuw nam hij grote voorsprong op de achtervolgers waardoor hij zijn leidende positie in het klassement andermaal verstevigde. Jeremias Gonzalez Ferioli eindigde tweede op 14.27 minuten.

Vorig artikel Zieke Jimmink geeft niet op: “Pol heeft me gered”
Volgend artikel Dakar 2019: Loeb wint vijfde etappe, Al-Attiyah leider op de rustdag