Etappeverslag

Dakar 2019: Walkner verschalkt Brabec op de valreep

Hij moest een flinke eindsprint voor aanzetten, maar Matthias Walkner slaagde erin de tweede etappe van de Dakar Rally 2019 te winnen. De coureur passeerde Honda-rijder Ricky Brabec in de slotkilometers en pakte de overwinning met een voorsprong van 22 seconden.

Bekijk: Dakar Rally: Hoogtepunten dag 2 - Motoren en Quads

Het bleek een waar secondenspel, de tweede etappe van deze Dakar Rally 2019. Brabec, fabrieksrijder bij Honda, opende met een hoog tempo en had al snel Pablo Quintanilla bijgehaald. De twee reden het vervolg van de etappe samen terwijl Walkner aansluiting had gevonden bij teamgenoten Sam Sunderland en Toby Price, maar ook met Adrien van Beveren van Yamaha.

Zo ontvouwde zich een boeiende etappe waarin Brabec de overwinning nipt prijs moest geven aan de regerend winnaar van de Dakar Rally. Aan de finish hield Walkner een voorsprong van 22 seconde. over ten opzichte van Brabec nadat het verschil even daarvoor nog slechts 3 seconden was.

Joan Barreda, de winnaar van de eerste proef, hield knap stand. Ondanks een tijdverlies van meer dan anderhalve minuut stond de Spanjaard aan het eind van de proef op de derde plaats. In het klassement heeft hij zodoende anderhalve minuut voorsprong op Walkner. Price pakte de vierde plaats voor Quintanilla, die de gehele dag onder de radar reed. Sunderland eindigde op de zesde plaats voor Adrien van Beveren en Kevin Benavides. Andrew Short, de Amerikaan in dienst van Husqvarna, werd negende voor Jose Ignacio Cornejo.

Mark Tielemans werd op de 52ste plaats de beste Nederlander. Sjors van Heertum eindigde daar net achter op de 54ste plaats met Wesley Pittens op de 57ste stek. Edwin Straver eindigde op de 60ste plaats, Mirjam Pol 64ste en Paul Spierings op de 66ste plaats.