Etappeverslag

Dakar 2018: Dagsucces voor Meo, Benavides klassementsleider

Antoine Meo heeft donderdag voor KTM de eerste week van Dakar 2018 succesvol afgesloten met een overwinning. Tijdens de ingekorte proef was Meo een halve minuut sneller dan teamgenoot Toby Price.

#19 Red Bull KTM Factory Racing: Antoine Meo

Foto door: KTM Images

Het eerste deel van de etappe naar La Paz werd door de verwachte weersomstandigheden geannuleerd. Wedstrijddirecteur Marc Coma besloot de deelnemers via de weg naar Bolivia te sturen waar nog een laatste proef van 194 kilometer op het programma stond. Dankzij de relatief korte proef en de snelle pistes bleven de verschillen klein, maar toch vonden er nog wel wat verschuivingen plaats in het klassement.

Meo pakte voor het eerst een dagsucces in zijn tweede Dakar-deelname als fabriekscoureur van KTM. Nadat Xavier de Soultrait de proef als snelste opende, leverde hij aan het eind van de proef in.

Benavides leidt klassement op rustdag

Honda-rijder Kevin Benavides heeft de eerste week van de Dakar Rally afgesloten als klassementsleider. Benavides werd tweede op dertig seconden van Meo en eindigde met dezelfde tijd als KTM-rijder Toby Price. Benavides pakte de leiding in het klassement met een marge van 1.57 minuut en passeerde daarmee Adrien van Beveren.

De Fransman leek in de etappe van donderdag moeite te hebben met het omschakelen naar de andere omstandigheden in Bolivia. Van Beveren eindigde op een tiende plaats en verloor 3’27 ten opzichte van Meo. De Soultrait bleef uiteindelijk op een negende plaats steken met drie minuten tijdverlies. Joan Barreda kende na zijn goede dag woensdag een mindere dag en leverde 3.30 minuten in.

Daniel Nosiglia Jager werd in zijn Bolivia aangemoedigd door het publiek en dat resulteerde in een knappe zevende plaats. Nosiglia, uitkomend voor het Nederlandse HT Rally Raid, is opgeklommen naar de veertiende plaats in het algemeen klassement.

Maikel Smits was de eerste van de Nederlandse deelnemers aan de finish. Hij eindigde op een 54e plaats en was twee seconden sneller dan Jurgen van den Goorbergh. Niet ver daarachter kwamen ook Hans-Jos Liefhebber en Edwin Straver aan de finish.

Quads: Gonzales verrast met zege

Jeremias Gonzales heeft de verkorte etappe bij de quads op zijn naam geschreven. Met name in de slotfase was Gonzales sterk en pakte de winst ten opzichte van Pablo Copetti. De Argentijn werd tweede. Nelson Augusto Sanabria werd derde op 2'18, kort voor Ignacio Casale die nog altijd de leiding in het klassement heeft met een voorsprong van 41 minuten op Alexis Hernandez die op een zevende Palats eindigde in de etappe van donderdag.

Kees Koolen werd achtste en bezet ook die positie in het klassement. Hij staat tussen alle Yamaha's op 2.44.04 uur met zijn zelf ontwikkelde Barren Racer KTM.

Vorig artikel Gebroeders Coronel trotseren zwaarste Dakar-duinen die ze ooit zagen
Volgend artikel Dakar 2018: Sainz snelste in etappe voor de rustdag