Dit is volgens jullie de Comeback van het Jaar 2019

Het stemmen zit erop, jullie hebben gekozen wie dé comeback van het jaar 2019 maakte en de winnaar is niemand minder dan: Billy Monger die de Pau Grand Prix won.

Billy Monger, Carlin

Foto door: Euroformula Open

Billy Monger was een van de veelbelovende talenten in het Britse Formule 4-kampioenschap toen hij door een horrorcrash op Donington Park zijn beide onderbenen verloor. Hij zag de stationaire wagen van Patrik Pasma te laat, kon niet meer uitwijken en knalde met volle vaart op de achterkant van diens bolide. De inmiddels 20-jarige coureur liet zich daar niet door uit het veld slaan en knokte zich keihard terug. Na een zware herstel- en revalidatieperiode volgde zijn comeback in de racerij.

Monger racete dit jaar in de Euroformula Open met een aangepaste wagen, die hij voornamelijk met zijn handen bedient. Na zijn hele leven met een gas- en rempedaal te hebben gereden, moest hij zichzelf een heel andere manier van racen aanleren. Des te knapper is dat hij ook deelnam aan de Pau Grand Prix, een race op het stratencircuit in de binnenstad van het Franse Pau, en die wist te winnen! Hij profiteerde vanaf P3 van fouten die zijn twee voorliggers maakten, nam de leiding over en reed beheerst naar de finish. Het is een prachtig verhaal over de comeback van een jong talent. Dat vonden onze lezers ook en Monger kreeg uiteindelijk 46 procent van de stemmen.

Op de tweede plek kwam de podiumplek van Pierre Gasly in Brazilië, met 17 procent van de stemmen. De Fransman kreeg begin dit jaar onverwachts promotie: hij mocht naast Max Verstappen plaatsnemen in de tweede Red Bull. Die uitdaging bleek een maatje te groot voor hem, waarna hij in de zomer weer teruggeplaatst werd naar Toro Rosso. Maar in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, hervond hij zijn oude vorm en bekroonde dat met een schitterende tweede plek in Brazilië. Hij kwam nipt voor Lewis Hamilton over de finish toen de twee een eindsprint trokken over het laatste rechte stuk van het Autódromo José Carlos Pace in Sao Paulo.

Dat McLaren vierde eindigde in het constructeurskampioenschap na jaren in de achterhoede was goed voor 12 procent van de stemmen en kwam net boven de comeback van Honda (11 procent).