Etappeverslag

Sainz pakt derde eindoverwinning in Dakar Rally

Carlos Sainz heeft de Dakar Rally vrijdag voor de derde keer op zijn naam geschreven. De ervaren Spanjaard kwam in de derde etappe aan de leiding van de wedstrijd en de concurrentie kon hem niet van een nieuwe zege afhouden. De laatste etappe werd gewonnen door Nasser Al-Attiyah.

#305 JCW X-Raid Team: Carlos Sainz, Lucas Cruz

Foto door: Red Bull Content Pool

Sainz beschikte met de Mini en navigator Lucas Cruz weer over een ijzersterk pakket in de eerste Saudische editie van de Dakar Rally. De Toyota’s van het fabrieksteam bleken niet opgewassen tegen Sainz, die na de derde etappe leider in de wedstrijd werd. El Matador won vier etappes en leek onderweg naar eindwinst toen zijn voorsprong voorafgaand aan de marathonetappe als sneeuw voor de zon verdween. Een gunstige startpositie gaf Sainz kans zijn positie opnieuw te verstevigen en dat lukte. Vrijdagochtend eindigde Sainz tijdens de laatste etappe binnen vier minuten van Nasser Al-Attiyah en dat was ruimschoots genoeg voor eindwinst. Na 2010 en 2018 haalde Sainz in 2020 zijn derde eindzege in de Dakar Rally.

Zie ook:

Al-Attiyah eindigde op de tweede plaats in het eindklassement nadat hij vrijdag de slotrit van de Dakar Rally won. Hij kon zijn titel van vorig jaar niet prolongeren nadat de formatie in de eerste dagen van de rally geteisterd werd door lekke banden. De Qatari liep daardoor tegen een vroege achterstand aan die hij vervolgens met moeite weg wist te werken. Voor de tiende etappe leek het tij te keren voor Al-Attiyah, maar het momentum was weer in het voordeel van Sainz toen de Toyota-coureur problemen had met de navigatie. De laatste dagen kon Al-Attiyah die achterstand niet meer ombuigen, hij moest genoegen nemen met de tweede plaats.

Stéphane Peterhansel maakte het podium in Qiddiya compleet. De dertienvoudig winnaar van de Dakar Rally liet in de eerste dagen wat tijd liggen en kwam na de vierde etappe op de derde plaats in het klassement. Hij kon die achterstand niet meer ombuigen.

Na dagwinnaar Al-Attiyah eindigde Yasir Seaidan op de tweede plaats, voor X-raid-rijder Orlando Terranova op de derde plaats. Dat Argentijn haalde deze positie echter op discutabele wijze. De coureur kreeg na afloop van de elfde etappe tijd terug omdat hij Erik van Loon ‘geholpen’ zou hebben. In werkelijk was het de Argentijn die de aanrijding met onze landgenoot veroorzaakte. Toyota heeft geen actie ondernomen. Fernando Alonso eindigde op de vierde plaats nadat hij tot op de laatste dag vocht voor een dagsucces. Uiteindelijk kwam hij op 3.25 van Al-Attiyah aan de finish. Hij eindigde daarmee voor Peterhansel en Sainz.

Giniel de Villiers eindigde op de zevende plaats en bleef teamgenoot Bernhard ten Brinke voor. De Nederlander eindigde vanwege de compensatie voor Terranova op de zevende plaats in het klassement. Yazeed Al-Rajhi en Martin Prokop maakten de top-tien compleet.

Erik van Loon eindigde vrijdag op de dertiende plaats. De Brabander werkte een bij vlagen aardige wedstrijd af, maar werd in de eerste week geplaagd door technische problemen na een crash. Daardoor kon Van Loon een goed klassement al na vijf dagen uit zijn hoofd zetten. In de tweede week eindigde Van Loon tweemaal in de top-tien.

Tim en Tom Coronel haalden de finish van de laatst etappe binnen de top-dertig. Het duo beleefde een bijzonder goede Dakar met The Beast 3.0, een verbeterde versie van de Jefferies Buggy. In het klassement eindigde Coronel zodoende op de 27ste plaats, de beste klassering voor Tim en zijn tweelingbroer Tom.

Maik Willems haalde samen met navigator Rob van Pelt voor de vijfde keer de finish. In zijn zevende deelname kwam de Hotelondernemer tot een 31ste plaats in het algemeen klassement. Teun Stam volbracht de wedstrijd ook met zijn Toyota Rallycruiser. Stam deed er samen met navigator René Bargeman bijna 32 uur langer over dan winnaar Sainz, maar eindigde wel op de 46ste plaats.

SSV's: Winst voor Amerikaan Currie

In de SSV-klasse was de overwinning voor Casey Currie. De Amerikaan pakte de overwinning in slechts zijn tweede deelname. Hij was 39.12 seconden sneller dan voormalig quadrijder Sergei Karyakin. Kees Koolen eindigde in het algemeen klassement op de zeventiende plaats. De coureur kwam samen met Jurgen van den Goorbergh voor het eerst uit in de SSV-klasse.