Breaking news

Carroll wint in Maleisië, Bleekemolen in de punten

Adam Carroll heeft de hoofdrace in Maleisië op zijn naam weten te schrijven. De Ier leidde de race vanaf de start en moest alleen tijdens de pitstops even genoegen nemen met een lagere plaats. Filipe Albuquerque volgde op meer dan vijftien seconden als tweede, terwijl Marco Andretti als derde finishte. Jeroen Bleekemolen kwam als achtste over de finish, nadat hij door een drive through-penalty aan een inhaalrace kon beginnen.

[img,116157,right,Karthikeyan in het rond]Bij de start verzilverde Carroll zijn pole-position, terwijl Bleekemolen zijn zesde startplek behield. De Nederlander kwam echter in aanraking met Narain Karthikeyan, die in het rond ging en uitviel. Bleekemolen werd voor dit incident als schuldige aangewezen en zou later in de race een doorrijstraf krijgen. Het leverde enkele scheldwoorden op de boordradio op en de 27-jarige coureur noemde de straf idioot. Na de finish zei hij ook nog dat het in zijn ogen gewoon een race-incident was. De gestrande wagen van Karthikeyan en die van Neel Jani, die zelf gespind was, zorgde ervoor dat de safety car op de baan kwam.

Na de herstart bleek Daniel Morad, die op dat moment derde lag, het tempo niet echt te kunnen volgen en hij werd door de ene na de andere coureur voorbij gereden. Het leek Danny Watts niet snel genoeg te gaan, want in een poging ook voorbij de Libanees te komen, eindigden beiden naast de baan. Watts verloor hierna nog zijn voorvleugel, na een iets te ijverige actie van Loic Duval, die zelf een lekke band opliep. Door alle commotie was thuisrijder Fairuz Fauzy naar de derde plek gestegen en Bleekemolen naar de vierde.

[img,116149,left,Problemen bij Fauzy]Fauzy kon het toegestroomde publiek echter geen podiumplek schenken. Na de eerste serie pitstops kwam hij nog een keer binnen, terwijl er geen monteurs klaarstonden. Na even stilgestaan te hebben, vervolde hij zijn weg, maar de kansen op een goed resultaat waren verkeken. Door deze extra stop, en de straf die Bleekemolen inmiddels had gezeten, vond Andretti zich op de derde plek terug, en de top-drie zou ook niet meer veranderen tot aan de finish. De strijd om de overige punten ging echter onverminderd door en zag haar hoogtepunt in de eindfase van de race.

John Martin finishte nog wel redelijk onbedreigd als vierde, al zag hij de auto Adrian Zaugg in de laatste ronden steeds groter worden in zijn spiegels. Zaugg had even daarvoor nog een flink gevecht met Earl Bamber geleverd, die uiteindelijk net wat snelheid te kort kwam. Felipe Guimaraes finishte als zevende, maar de race had voor de Braziliaan geen ronde langer moeten duren, aangezien Bleekemolen hem op het rechte stuk nog bijna wist te passeren. Ho-Pin Tung eindigde als negende, na in de laatste ronde te zijn ingehaald door Bleekemolen, terwijl het laatste punt nog naar Fauzy ging.

In het kampioenschap gaat Ierland nu aan de leiding, voor Portugal, Frankrijk en Nieuw-Zeeland. Nederland is naar de zevende plek gezakt. Pas in 2009 kunnen de teams hier weer verandering in brengen, wanneer op 25 januari de races in het Nieuw-Zeelandse Taupo op het programma staan.